Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2011. Október 24. 10:28, hétfő | Helyi
Forrás: Salamon Gy.

Az Év Polgárőr Egyesülete

Az Év Polgárőr Egyesülete

Az Országos Rendőr-főkapitányság székházában vehette át Oleárnik Roland, a Vértessomlói Polgárőr Egyesület elnöke az „Év Polgárőr Egyesülete” címet.

Az Országos Rendőr-főkapitányság székházában, a nemzeti ünnep, október 23-a tiszteletére rendezett díszünnepségen vehette át az Országos Polgárőr Szövetség elnökétől, Dr. Túrós Andrástól, valamint Dr. Hatala József r. altábornagy, országos rendőrfőkapitánytól szombaton Oleárnik Roland, a Vértessomlói Polgárőr Egyesület elnöke az „Év Polgárőr Egyesülete” címet. Az elismerésben minden esztendőben a megyei szervezetek elnökeinek javaslata alapján megyénként egy-egy egyesület részesülhet.
Oleárnik Roland ez év nyarától irányítja elnökként az 1995-ben alakult Vértessomlói Polgárőr Egyesületet, s amikor arról beszélgetünk, hogy pontosan milyen feladatokat is lát el a jelenleg 23 fős tagság, így válaszol: mindig, mindenhol ott vagyunk. S ahogy elkezdi kifejteni a részleteket, kiderül, egyáltalán nem túlzó a kijelentése.
Fő tevékenységük természetesen a bűnmegelőzés. Tartottak már időseknek tájékoztatót, miként előzhetik meg az áldozattá válást, s több elfogás is fűződik a nevükhöz. A településről sikeresen „szorították ki” a házalókat, nekik köszönhetően mára lomtalanítás időszakában sem fordul elő rongáló, – ahogy fogalmaz – törő, zúzó guberálás.
Az első szóra indulnak más településre segíteni, ha az árvíz jelent veszélyt, ha háborús aknákat, kézigránátokat kell őrizni a tűzszerészek megérkezéséig akár napokon keresztül, ha rendezvényt kell biztosítani, és még sorolhatnánk. Idén tavasszal pedig megszervezték a megyei polgárőrök szemétszedő akcióját. A beszélgetésünk során az is kiderül: az egyesület tagjai az év első 9 hónapjában több mint 4200 órát teljesítettek szabadidejükben, egyetlen fillér juttatás nélkül, merthogy ők nem pénzért teszik a dolgukat. Sőt, tagdíjat fizetnek azért, hogy tehessék…
De emiatt az elnök nem panaszkodik, hiszen – azt mondja – tulajdonképpen szerencsés helyzetben vannak. Egységes formaruhával dicsekedhetnek, s például van „irodájuk” is, benne különböző pályázati támogatásoknak, felajánlásoknak köszönhetően bútor, hat éves számítógép, jelzőtárcsa, s bár a festés ráférne a falakra, arra még nem telik. Pedig az önkormányzat is támogatja a tevékenységüket, évente majdnem 100 ezer forinttal, ami kistelepüléseken nem mindenhol jellemző. Az összeg több mint harmadát elviszi viszont a személyi biztosításuk, mert ahhoz ragaszkodik az elnök, s rádióik frekvencia használatának díja is meghaladja éves szinten a 14 ezer forintot. Roland egyetlen hiányzó tételt említ: nincs járművük, s nagy szükség lenne rá. Rendszeresen saját autóját veti be, ha szükséges… az üzemanyag pedig nagyon sokba kerül.
A somlói elnöknek a helyi tagság irányítása mellett is bőven akad tennivalója, hiszen a megyei szövetség berkein belül ő a vöröskereszt és a karitatív tagozat elnöke, s Bárdos Zoltán elnök megfogalmazása szerint „oszlopos” tag.
Már évek óta a Roland vitte a hátán a somlói egyesületet, akkor is, amikor nem volt elnök. Neki köszönhető a tagság aktivitása, ő koordinálja őket, ő adja a szívét-lelkét. S ez viszi a többieket is előre, aminek látható, érezhető az eredménye: példaértékű az egyesület összetartása, feladatvállalása! – így felelt a megyei elnök arra a kérdésre, miért épp a vértessomlóiakat javasolta az „Év Polgárőr Egyesülete” cím elismerésre.

A szombati eseményen – szintén Bárdos Zoltán javaslata alapján – az „Év Polgárőre” kitüntetést vehette át Komárom-Esztergom megyéből Sujbert Gábor, a Nyergesújfalu Város Polgárőr Egyesület elnöke, akinek aktivitása, energiája példaértékű az egyesületi elnökök számára. Sujbert Gábor a szakmai és gyakorlati tapasztalatait a nyergesújfalui polgárőrség vezetésére, s a polgárőr egyesület tagságának gyakorlatban való felkészítésére, hatékonyabb polgárőrszolgálatának ellátására fordítja. Teret ad a polgárőr mozgalom érdekében tett kezdeményezéseknek, bátorítja, buzdítja a tagságot az új iránti fogékonyságra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya