Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 02. 12:37, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Bakonyi tájház: mentik a műtárgyakat

Bakonyi tájház: mentik a műtárgyakat

A műtárgyakat mind ki tudták menteni a szombaton éjjel kiégett veszprémi Bakonyi tájházból; a múzeum ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, mivel úgy vélik, hogy gyújtogatás történt - tájékoztatta a Laczkó Dezső múzeum igazgatója az MTI-t hétfőn.

Limbacher Gábor elmondta: a tájházban őrzött értékek a tűzoltás miatt vizesek, kormosak, megkezdték a restaurálásukat.
Az igazgató gyanúja szerint gyújtogatás miatt kapott lángra a tájház nád teteje. Rámutatott: az épület hátsó részénél a tető könnyen elérhető, s ezen a részen valószínűleg rendszeres a mozgás, mivel sokszor találnak itt a múzeum dolgozói használt injekciós tűket.
Ezt a feltevést támasztja alá az is, hogy az épületben szombaton éjszaka senki nem volt, s erősáram sincs a házban; mindezek miatt a múzeum ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.
Furcsa ugyanakkor, hogy a tájház 2008-ban hasonló körülmények között égett le, valamint az is, hogy az egyik videómegosztó portálon előbb volt látható az égő épület, mint hogy a tűzoltók a helyszínre érkeztek - tette hozzá az igazgató.
Az épület rekonstrukciójának költségét 15-50 millió forintra becsülik, a károk felmérése még tart.
Limbacher Gábor hangsúlyozta: a felújítás után gondoskodni kell az épület fokozott védelméről, akár térfigyelő kamera kihelyezésével.
Az igazgató megjegyezte, hogy a szomorú hír mellett valami jó is történik: az eddig kihasználatlan padlástérben kiállítóteret és múzeumpedagógiai teret alakítanánk ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során