Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Március 05. 13:04, csütörtök | Bulvár
Forrás: infovárosok

Balázs Fecó: Minden nap szerelmes vagyok

Balázs Fecó: Minden nap szerelmes vagyok

Nincs olyan előadóművész, akinek már ne okozott volna problémát az ihlet hiánya.

A Femcafe.hu március 5-i gálájának, az Inspiráló Nők Estjének sztárfellépője, Balázs Fecó őszintén vallott azokról a nőkről, akik zenei pályafutására hatottak. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zenésznek is mindig szüksége volt egy-egy személyes történetre vagy múzsára, aki témaként szolgált halhatatlan dalaihoz.

A slágergyáros előadóművész most őszintén vallott arról, mennyire jelent nehézséget számára az alkotói folyamat és kik voltak azok a nők, akik megihlették őt a pályája során. A témát nem más adta, mint a következő szereplése: március 5-én ő lesz az Inspiráló Nők Estjének egyik sztárfellépője a Várkert Bazárban, ahol Janicsák Vecával adja elő Érints meg című szerzeményét.
A művész szerint fontos, hogy egy nő harmóniában legyen önmagával, szerinte ez a siker egyik záloga.

- Ha a saját közegemet nézem, akkor sikeres egy nő, amikor a közönség tapsol. Ha pedig általánosabban kellene megközelítenem, szerintem a legfontosabb, hogy egy nő jóban legyen önmagával és ezt sugározza a környezetének. Nagyon szeretem Annie Girardot, de nagyon sok más művésznőt kiemelhetnék a 60-as, 70-es évekből. Ma is vannak olyan nők itthon is, akik teljesítményükkel kiemelkednek a többiek közül. Számomra ilyen például Törőcsik Mari, Eszenyi Enikő vagy éppen Nagy-Kálózy Eszter – sorolta Balázs Fecó.

Egy művészt úgy képzelünk el, aki mellett mindig van egy női alak, egy múzsa, aki folyamatosan inspirálja őt. Nincs ez másként az énekessel sem.

- Minden nő, akivel szorosabb kapcsolatba kerültem az életem során igazi egyéniség volt. Ez elsősorban kémia és érzelmek, rám mindig ezek hatottak. Szerelemes típus voltam, vagyok és leszek. Még ma is mindennap szerelmes vagyok egy pillanatra. Biztos vagyok benne, hogy tudat alatt voltak olyan hatással rám hölgyek, amit észre sem vettem, de hatottak rám, megihlettek. Ezek a benyomások formálnak bennünket, átalakítanak és sokszor csak később vesszük észre. Én azt hiszem, hogy a nők mindenképpen fontosak a férfiak életében, mert nélkülük félkarú rablók lennénk. – vallotta a művész.

Arra a kérdésre, hogy azért lett-e zenész, mert az általában bejön a lányoknak, meglepő választ adott.

- Én egy véletlen kapcsán lettem zenész. Az édesanyám négyéves koromban hunyt el, így a pályaválasztásom saját döntés volt. Az apai nagyanyám nevelt egy gangos bérházban, ahol alul volt egy hentesüzletük és a lakás onnan volt megközelíthető. Akkoriban még járták a házakat hétvégenként vándormuzsikusok, jó ebédhez szól a nóta címmel. Hegedűvel, tangóharmonikával szórakoztatták a ház lakóit az akkori slágerekkel. Olyan nagy hatással volt rám ez a hangulat, hogy kértem apámtól karácsonyra egy gyerekeknek való tangóharmonikát. Egyszer, egy hétvégi ebédnél csönd volt, valószínűleg lebetegedett a zenész és én vettem a bátorságot, hogy kimentem játszani. Ugyanúgy dobálták nekem is az újságpapírba csomagolt tiszteletdíjat, mint a többi zenésznek. – idézte fel gyermekkorát.

Ahogy sok férfinak, neki is volt női mentora, aki segítette a pályája kezdetén.
- A házban lakott egy zongoratanárnő, aki elkezdett engem tanítani. Az ország első zenei általános iskolájába jártam, a Bakáts térre, ahol hét évet töltöttem. Innen pedig egyenes út vezetett a konzervatóriumba, ahol Presser Gáborral egy évig szintén egy zongoratanárnőhöz jártunk. Engem is, őt is megfertőzött a Beatles-jelenség és a klasszikus zene helyett a könnyűzenében találtuk meg önmagunkat.

A művész azt is elmondta, a sikerhez mindenkinek saját kulcsa van. Ő úgy érzi hatvan év távlatából, hogy jól választott. Ennyi idősen talán már ki lehet jelenteni, hogy az ember sikeres karriert tudhat maga mögött, hiszen nincs is nagyobb siker, mint a közönség el nem múló szeretete és figyelme.

Címkék: Balázs Fecó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára