Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Június 14. 11:07, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI | Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Balog lehet az NKA új elnöke

Balog lehet az NKA új elnöke

Csütörtökön dönthet a parlament a Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló törvény módosításáról, mely szerint az NKA elnöke az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán lesz

- közölte az MTI-vel a kultúráért felelős államtitkári posztot június 18-tól betöltő L. Simon László, aki alelnökként fogja irányítani az alapot.

'Már beszélgettünk a kinevezésemről egy ideje a miniszter úrral, mert érzékelhető volt Szőcs államtitkár úr távozási szándéka' - beszélt felkérésének előzményeiről.Mint L. Simon elmondta, jelenlegi pozíciói közül a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöksége összeférhetetlen az államtitkársággal, míg az NKA elnökségét a törvénymódosítás értelmében Balog Zoltán miniszter veszi át tőle. 'Létrehozzuk azonban az alelnöki posztot, ezt a miniszter úrral történt megegyezésünk értelmében én fogom betölteni' - közölte, hozzátéve: alelnökként nagyjából jelenlegi hatáskörei maradnak nála.

L. Simon László értékelése szerint nehéz helyzetben van a magyar kultúra, amelyet a forráshiány jellemez. 'Pénzügyileg nehéz lesz javítani a pozícióinkon, de azt is megpróbáljuk. Tegnap a kormány elfogadta a 2013-as költségvetés sarokszámait; az államtitkárság költségvetése várhatóan 10 százalékkal növekszik' - jelentette be.

A leendő államtitkár hangoztatta, hogy számos olyan lépést is meg lehet és kell tenni, amelyhez nem feltétlenül szükséges pénz. 'Odafigyeléssel, szakmai alázattal, megfelelő érdekérvényesítéssel nagyon sokat lehet javítani a kulturális ágazat dogozóinak hangulatán. Amikor nincsen pénz, akkor különösen oda kell figyelnünk a ránk bízott emberek lelkiállapotára' – fogalmazott.

Legsürgősebb feladatai között az NKA törvény elfogadását és a miniszteri szervezeti struktúra átszervezését említette. Elmondta, egyértelművé kívánja tenni a döntési kompetenciákat, és ütőképes, korszerű, gyors reagálású főosztályi szerkezetet akar létrehozni, ha a közigazgatás ezt megengedi.

'Az államtitkárság, a kulturális terület súlyát mindenképpen növelni kell, ezt államtitkárként nekem és a miniszter úrnak kell megoldanunk. Mivel mindketten parlamenti képviselők vagyunk, a döntéshozatali folyamatban képviselőtársainknál is jobban tudunk lobbizni a területünkért' - szólt céljairól.

L. Simon László kifejtette, a külföldi magyar kulturális intézeteket összefogó Balassi Intézetet (BI) a kultúráért felelős minisztérium keretein belül látná szívesen, ezzel kapcsolatban meg kell kezdeni a tárgyalásokat a BI-t jelenleg felügyelő közigazgatási tárcával. 'A külföldi magyar intézetek évtizedek óta mindig a kulturális minisztériumnál voltak, most, hogy új vezetése van a tárcának, nem látom indokát, hogy ne kerüljenek vissza' - jegyezte meg.

A leendő államtitkár úgy vélte, a megyei múzeumi intézményhálózatnak a kulturális tárca fenntartásában kellene maradnia, erről azonban még Balog Zoltánnal és esetleg Orbán Viktorral is egyeztetnie kell, mert az érvényben lévő kormányhatározat a települési önkormányzatokhoz rendeli az eddigi megyei múzeumokat. 'Amennyiben azonban a kormányhatározat érvényben marad, azt kell végrehajtanunk a legjobb tudásunk szerint, a múzeumi rendszert a legjobban szolgálva' - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.