Városlista
2019. november 13, szerda - Szilvia

Hírek

2012. Február 18. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Belehúztunk: meddig mehet el a forint?

Belehúztunk: meddig mehet el a forint?

A héten megtartotta erejét a forint, s a Bloomberg szerint a magyar fizetőeszköz teljesít a legjobban a világon jelenleg, miután közel 10 százalékot erősödött január eleje óta a dollárhoz képest.

Elemzők szerint nem kizárt a 280 forintos euróárfolyam sem. Továbbra is a görögkérdés, valamint az IMF-tárgyalások mozgatják a hazai fizetőeszköz árfolyamat.

Suppan Gergely szerint a forintot – és az euró árfolyamát is – a globális hangulat viszi előre. „Miután megszellőztették, hogy hétfőn megszülethet a görög megállapodás, a piacok pozitívan reagáltak. Ha ezt hétfőn aláírják, erősödhet az euró, valamint a forint is a 290-es árfolyamszint alá lendülhet” – mondta el az MNO-nak a Takarékbank elemzője.

A szakértő szerint jelenleg két dolog mozgatja a hazai fizetőeszköz árfolyamát: a görögkérdés, valamint az elővigyázatossági hitelmegállapodásról szóló tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal. „A politikai taktikázáson is sok múlik, de a magyar kormány elkötelezettnek tűnik” – mondta Suppan, aki szerint a kormányzati kommunikáció miatt „ezek egy része már beépült az árfolyamba”.

A nemzetközi hangulatra pozitívan hatott az Európai Központi Bank közel 500 milliárd eurós tőkeinjekciója, melyet egy újabb követ majd. „Görögországtól függetlenül az európai adósságválság is enyhülni, rendeződni látszik” – tette hozzá Suppan.

„Amennyiben minden jól alakul – Görögországban aláírják végre az újabb hitelcsomagot, valamint Magyarország is megköti a megállapodását az IMF-fel –, akkor akár újra 280 forint lehet az euró” – érvelt az elemző. Az MNB esetleges kamatcsökkentése is ezen múlhat leginkább, de Suppan szerint erre csak júniustól kerülhetne sor.

Ugyanakkor, ha bármely feltétel nem teljesül – az európai adósságválság rosszabbodik, illetve elhúzódnak az IMF-tárgyalások –, akkor nincsen kizárva, hogy „újra 300 forint fölé mehet az euró árfolyama”.

Hasonló véleményen van Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője, ugyanis szerinte is a Görögországból érkező hírek mozgatják leginkább a forintot. „Egyértelmű rendezés nélkül nem alakulhat ki trend a piacokon” – tette hozzá a közgazdász.

Keszeg szerint az MNB döntése „nagy újdonságot nem hordozott”, s az IMF-megállapodásig nem várható kamatcsökkentés sem. A forinttal kapcsolatban az MNO-nak elmondta, hogy „a csillagok jelenlegi állása szerint rövidtávon nem várható, hogy 280 alá menjen az euró árfolyama”. Keszeg szerint reálisan nézve „jelenleg a 290–300 forintos sáv a legvalószínűbb”.

Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője is egyetért abban, hogy jelenleg a görögországi hírek, valamint az IMF-tárgyalások a „legfontosabb mozgatórugói” a hazai piacnak.

„A forint erősödése mellett ne feledkezzünk meg a lengyel zlotyról sem, mely szintén jól teljesít az idén” – mondta Kuti. Az általános nemzetközi bizalomjavulás a kelet-európai piacokra is kihat, a befektetők jelenleg „kedvelik” a térséget. „Ez az eufória, optimizmus természetesen nem azt jelenti, hogy minden kockázat megszűnt, de a pozitív hangulatot igyekeznek meglovagolni a befektetők” – tette hozzá az elemző.

Egy-két héten belül akár tovább erősödhet a forint, s nem zárható ki a 285, vagy akár a 280 forintos euróárfolyam sem. „Hogy hol fog megállni az erősödés, nehéz lenne megmondani. A nemzetközi optimizmus azonban márciusban megállhat, így ez az erősödés is kipukkadhat” – tette hozzá Kuti.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 13. 05:01, szerda | Belföld

Csalók élnek vissza az egyik áruházlánc nevével

Csalók élnek vissza a Tesco nevével, ismeretlenek hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól - tájékoztatta az áruházlánc kedden az MTI-t.

2019. November 13. 05:00, szerda | Belföld

Fokozott vasúti ellenőrzést tartanak a rendőrök

Szerda reggeltől csütörtök reggelig fokozott vasúti ellenőrzést tartanak a rendőrök - közölte a rendőrség kedden a honlapján.

2019. November 12. 18:07, kedd | Belföld

Idén a szívbeteg gyerekeknek gyűjtenek a családszervezetek jótékonysági vásárán

Idén is megrendezik a családszervezetek adventi jótékonysági vásárát, amelynek bevételéből a szívbeteg gyerekeket támogatják.

2019. November 12. 14:02, kedd | Belföld

Még mindig sok érzékeny adatot tartalmazó papír kerül a szemétbe megsemmisítés nélkül

Magyarországon még mindig sok olyan papír kerül a szemétbe megsemmisítés nélkül, amely érzékeny adatot tartalmaz;