Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Január 26. 07:55, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Biztató jel? Gépeket és földet vásárolnak a gazdák

Biztató jel? Gépeket és földet vásárolnak a gazdák

Jelentősen nőtt tavaly a gépberuházás a mezőgazdaságban: az első kilenc hónapban az értékük meghaladta az 51 milliárd forintot, ez 68 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapesten, a 30. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás megnyitóján.

Alkatrészekre 16 százalékkal költöttek többet a gazdálkodók, 26,5 milliárd forintot. Fazekas Sándor elmondta, hogy az elmúlt tíz év alatt a mezőgazdasági géppark sokat fejlődött, a gazdálkodók 770 milliárd forintért vásároltak és helyeztek üzembe új gépeket. Ez idő alatt 30 ezer új traktort vásároltak Magyarországon, így 100 hektár mezőgazdasági területre 2,5 traktor jut. Megjegyezte: az utóbbi időben a kertészeti kultúrák gépesítése mellett az állattenyésztésben is számottevő volt a beruházások értéke.

A miniszter emlékeztetett, hogy tavaly jó évet zárt a magyar mezőgazdaság: az előzetes adatok alapján az ágazat teljes kibocsátása 26 százalékkal nőtt. A bruttó hozzáadott érték 48 százalékkal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 75 százalékkal volt magasabb, mint 2010-ben. Biztató jel, hogy a gazdák gépeket és földet vásárolnak.

Utalt arra is: a gazdasági teljesítményen túl a mezőgazdaság jelentős szerepet tölt be a foglakoztatásban is. A tavaly nyáron életbe lépett, új egyszerűsített foglalkoztatási szabályoknak köszönhetően egy év alatt duplájára bővült az e körben foglalkoztatottak száma. Míg például tavalyelőtt júliusban 254 ezer idénymunkást jelentettek be a mezőgazdasági és idegenforgalmi vállalkozások, addig a múlt évben ennek mintegy a dupláját, 512 ezret.

Kiemelte, hogy 2010-ben, amikor letették az új agrárpolitika alapköveit, fontos célkitűzés volt erősíteni a magyar gazdák bizalmát abban, hogy érdemes évtizedekre előre tervezni. Érdemes beruházni, fejleszteni, gépeket vásárolni, érdemes birtokaikat megtartani - mondta.

Az AGROmashEXPO szakkiállítás - amellyel egy időben tartják a Magyar Kert, valamint a Szőlészet és Pincészet kiállításokat is - január 25-28. között várja a látogatókat a Hungexpo kőbányai vásárközpontjában. A közel kétszáz cég mintegy nettó 20 ezer négyzetméteren - kétszer akkora területen, mint tavaly - mutatja be kínálatát.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: mezőgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.