Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Január 31. 00:00, péntek | Helyi

Biztonságosan a jégen

Biztonságosan a jégen

A tartósan nulla fok alatti hőmérséklet következményeként megkezdődött az állóvizeken a jégképződés, azonban ezek felülete még nem eléggé szilárd, nem bír el nagy súlyt.

A jégbeszakadások vége gyakran halálos kimenetelű, mert az emberek nem tudják, hogyan kell viselkedni, ha jégen tartózkodunk.

A part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik. Beszűküléseknél az áramlatok gyengíthetik a jeget, a meleg források különösen veszélyesek, mert nem mindig hoznak létre jégmentes helyeket, hanem csak elvékonyítják a jeget, és ez nem látható.

Sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken. Legalább 8-10 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz, de 12 cm-es jégvastagság esetén már biztonságban érezhetjük magunkat. A jég a tavakon, nyílt vizeken soha nem egyforma vastag, ezért ne kíséreljünk meg rajta átkelni.

A szabadvizek befagyott területe vonzó mind a felnőttek, mind a gyermekek számára, melyen biztonságosan tölthetjük el szabadidőnket, ha betartunk néhány szabályt:

Soha ne menjünk egyedül a jégre, ne álljunk szorosan egymás mellé nagy csoportban és lehetőleg folyamatosan mozogjunk, ne egy helyben ácsorogjunk.

A jég beszakadását rendszerint már előre jelzi a ropogás és a recsegés, valamint a jég felületének süllyedése. Ekkor a beszakadás még elkerülhető. Ha ezeket tapasztaljuk, azonnal hasaljunk a jégre, lehetőleg arccal a part felé. Lassú, nyugodt mozdulatokkal kússzunk a part felé. Ha a jég beszakad, azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel gátoljuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe.

Mások bajba kerülése esetén ne kezdjünk meggondolatlanul mentésbe, mert az csak tetézheti a bajt. Saját életünket kockáztathatjuk, és további beszakadásokat okozhatunk. Kérjünk segítséget. Hívjunk fel a tűzoltókat (105) és a mentőket (104) is!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya