Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Október 14. 14:42, kedd | Belföld
Forrás: Könyvkultúra Magazin/Rácz András

Botrányos szövegek, komoly elismerések- Francia író kapta az irodalmi Nobel-díjat

Botrányos szövegek, komoly elismerések- Francia író kapta az irodalmi Nobel-díjat

A Svéd Királyi Akadémián múlt csütörtökön jelentették be, hogy a hatvankilenc éves Patrick Modiano veheti át decemberben a 2014-es irodalmi Nobel-díjat.

A testület indoklása szerint az írót az emlékezés művészetéért tüntették ki, amellyel megidézte a legfelfoghatatlanabb emberi sorsokat és feltárta a náci megszállás mindennapjait.

Egy nemzedék kérdései
Modiano nem tartozik a Magyarországon igazán ismert szerzők közé. A francia nouveau roman és az egzisztencialista regény egyik nagy hatású képviselője, műveit a tömörség és a filozófiai mélység jellemzi. Regényeinek témája a holocaust utáni nemzedék én- és múltkeresése. Kíméletlen és egyben megbocsátó a háborúval, a múlttal, a gyermekkorral és a szülőkkel kapcsolatban, ám a háború utáni nemzedék örökségének feldolgozását kiemelkedően fontos feladatnak tartja. Ez a félmúlt ugyanis sokszor nehezen megragadható, gyakran a tisztázás helyett a felejtésbe merül, s így meg nem értett, át nem látott emberi sorsokat teremt.

Modiano e problémakör feldolgozására vállalkozik. Munkáit a nemzedéki önazonosság keresése, a káosz megértésének kísérlete, és a társadalom változásainak számbavétele jellemzi. Magyarázatot próbál találni az előtte feltáruló eseményekre, remélve, hogy a részletekből fel tudja építeni saját öntudatát, meg tudja határozni önmagát. Korának gyermekeként megkerülhetetlen témája a német megszállás története. Jóllehet ő csak 1945-ben – holland illetve olaszországi zsidó szülők gyermekeként – született nem ismerhette személyesen azt az időszakot, mégis vissza-visszatérő motívuma munkásságának szülei generációjának sorsa, élete.

Botrányos szövegek, komoly elismerések

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.