Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Július 27. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

Brit gazdaság - A brit "AAA"-t féltik a befektetők

Brit gazdaság - A brit

A brit államadósság legnagyobb intézményi befektetői attól tartanak, hogy a mélyülő brit recesszió veszélybe sodorhatja Nagy-Britannia elit "AAA" szuverén hitelminősítői adósosztályzatát.

Csütörtöki londoni elemezői helyzetértékelés szerint ugyanakkor nem járna feltétlenül súlyos következményekkel a brit szuverén adósság finanszírozására a lehetséges legjobb brit adósosztályzat esetleges megvonása, és államadósok esetében egyébként is kérdéses a hitelminősítői döntések jelentősége.
A brit statisztikai hivatal e héten közölt, részleges adatokra alapuló első becslése szerint az idei második negyedévben 0,7 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) értéke az első negyedévhez mérve.
Az adat szinte sokkolta a piacot és az elemzői közösséget, mivel az előzetes konszenzus 0,2-0,3 százalékos GDP-csökkenést valószínűsített a második negyedévre.
A tavalyi utolsó és az idei első három hónapban egyaránt 0,3 százalékos negyedéves GDP-mínuszt mértek.
A Financial Times által csütörtökön idézett intézményi kötvénybefektetők szerint "markánsan nőtt" annak az esélye, hogy a vártnál sokkal rosszabb és erősen romló GDP-adatok a brit adósosztályzat visszaminősítésére késztethetik a hitelminősítőket.
Alan Wilde, a Baring Asset Management vezetője a londoni gazdasági napilapnak nyilatkozva "megdöbbentőnek" nevezte a második negyedévi visszaesés mértékét. Wilde szerint ekkora negyedéves GDP-mínuszt "nem lehet megmagyarázni sem az esővel, sem a királynő gyémántjubileumával".
A befektetési alapkezelő igazgatója ezzel a statisztikai hivatal azon érvére utalt, amely szerint az idei második negyedéves növekedési ütem mérési bizonytalansága a szokásosnál nagyobb, tekintettel olyan egyedi tényezőkre, mint a tavaszi és a nyár eleji rendkívül rossz időjárás - júniusban például rekord mennyiségű eső esett, és szinte kora téli hőmérsékleteket mértek -, ami kedvezőtlenül befolyásolta a szezonális termékek értékesítését.
A statisztikai hivatal által a második negyedévi GDP-adathoz fűzött elemzés szerint hozzájárulhatott a recesszió meredek mélyüléséhez az is, hogy júniusban tartották az uralkodó trónra lépésének 60. évfordulójára rendezett központi gyémántjubileumi ünnepségsorozatot, és ennek alkalmából a kormány június elejére négynapos munkaszüneti hétvégét hirdetett.
Nagy-Britannia azon néhány EU-tagállam egyike, amelyek államadósságára még mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - "AAA" besorolást tart érvényben. A két nagyobb cég, a Moody's és az S&P besorolási listáján egyaránt 34 éve változatlan a brit "AAA" osztályzat.
A Fitch ugyanakkor márciusban leminősítés távlati lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról a brit "AAA" államadós-besorolás kilátását, a magas strukturális államháztartási deficitre hivatkozva.
A Standard & Poor's áprilisban megerősítette ugyan a nála stabil kilátású brit "AAA" osztályzatot, ehhez fűzött elemzésében azonban kiemelte, hogy ha a brit gazdaság teljesítménye jelentősen elmarad a cég középtávú várakozásaitól, akkor a brit szuverén adósosztályzat "lefelé ható nyomás" alá kerülhet. Az S&P abban az elemzésében 0,5 százalékos idei egész évi brit gazdasági növekedést jósolt, az azóta nyilvánosságra került GDP-adatok alapján azonban a londoni elemzői közösség ennek elérését most már valószínűtlennek tartja.
Az egyik vezető londoni gazdaságelemző intézet, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai a második negyedévi GDP-becslés bejelentése után összeállított gyorselemzésükben közölték: központi előrejelzési forgatókönyvük az, hogy a brit gazdaság recesszióban tölti 2012 egészét.
A brit leminősítési aggályokkal kapcsolatos csütörtöki értékelésében ugyanakkor egy másik nagy londoni elemzőcég, a Capital Economics annak a véleményének adott hangot, hogy nem járna tragikus következményekkel a brit adósság refinanszírozási költségeire Nagy-Britannia "AAA" státusának elvesztése.
A ház közgazdászai szerint egyáltalán az is megkérdőjelezhető, hogy államadósok esetében "mennyit érnek" a hitelminősítők által érvényben tartott besorolások. A hitelminősítői osztályzatok hasznosak, ha olyan befektetési eszközökről van szó, amelyeket a befektetők esetleg nem ismernek jól, a szuverén adósbesorolások visszaminősítése azonban valószínűleg csak "hivatalossá teszi" azt a véleményt, amelyet az adott államadósról a piac már korábban kialakított - vélekedtek csütörtöki elemzésükben a Capital Economics szakértői.
A cég szerint az Egyesült Államok esete is okot ad "valamelyes derűlátásra". Amikor a Standard & Poor's tavaly augusztusban megvonta az Egyesült Államoktól az "AAA" szuverén besorolást, a lépés bejelentése után csökkent az amerikai államkötvények hozama. Az irányadó tízéves amerikai állampapír hozama jelenleg már csaknem 100 bázisponttal alacsonyabb az S&P tavalyi leminősítési döntése előtti szintnél.
Hasonló történt Japán esetében is. Japántól a három nagy hitelminősítő már 2000-ben és 2001-ben sorra megvonta az addigi "AAA" besorolást, ám a japán államkötvényhozamok azóta is csökkennek.
A Capital Economics londoni közgazdászai szerint mindez jelzi, hogy az "AAA" státus esetleges elvesztése nem indokolna komolyabb piaci sokkot, különös tekintettel arra, hogy a brit állampapírok iránt hagyományosan erőteljes a strukturális kereslet a nyugdíjalapok részéről, másrészt a teljes brit államkötvény-állománynak már több mint a negyedét a Bank of England - a brit jegybank - birtokolja a három éve beindított mennyiségi enyhítési program révén.
Mindezek alapján a Capital Economics elemzői valószínűtlennek tartják, hogy Nagy-Britannia elveszíti befektetői menedékstátusát.

Címkék: Világgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt