Városlista
2020. január 23, csütörtök - Zelma

Hírek

2012. Február 18. 07:38, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu

Brüsszel kapui előtt vannak az oroszok

Brüsszel kapui előtt vannak az oroszok

Az orosszal bővülhet az unió hivatalos nyelveinek a lajstroma, ha szombaton a lettek több mint fele igennel voksol az ebben a kérdésben kiírt népszavazáson.

A referendum várhatóan nem lesz eredményes, de az ellentétek így is eléggé magasra csaptak a gazdasági válságon épphogy túljutott balti országban.

Lettország az elmúlt két évtizedben sokat tett az orosz befolyás visszaszorításáért, azonban szombaton egy sokat vitatott népszavazást tart az orosz nyelv hivatalossá tételéért. A szavazáson egyébként kevés az esélye annak, hogy az orosz-párti oldal véleménye kerekedjen felül, de arra mindenképpen „jó” volt a mostani kampány, hogy a felek között ismét kiújuljon a viszály.

„Az én anyanyelvem a lett, de ugyanilyen fontos számomra az orosz is” – ezt már Daiga Apine rigai lakos nyilatkozta. Az apám orosz, míg az anyám lett, természetesen ellentétesen gondolkoznak a mostani referendumról, így nagyon nehéz helyzetben vagyok most – tette hozzá. Lett nacionalisták szerint a Kreml áll a mostani akció mögött, mivel így gyengítenék az ország szuverenitását.

187 ezer aláírás

Oroszország a mostani népszavazást úgy aposztrofálja, mint egy segélykiáltás, amit a Lettországban élő kisebbség küldhet a világ felé. Moszkva szerint az utóbbi években rengeteg esetben sértették az orosz kisebbség jogait a balti országban. „A mostani referendum egy logikus következménye az elmúlt hónapokban megkezdődött lett politikai lépéseknek” – mondta Alexander Veshnyakov rigai orosz nagykövet. A diplomata egyébként élesen kritizálta a kabinetet azért, hogy az orosz párti Harmónia Központot nem vették be a kormányzásba.

Vladimir Linderma, az orosz érdekekért síkraszálló Anyanyelvért mozgalom vezetője kezdeményezte a népszavazást. 187 ezer aláírást sikerült összegyűjtenie, amelynek benyújtását követően a jobbközép lett kormány kiírta a referendumot.

Trójai falovak

Lettország az elmúlt években világszerte egyedülálló kiigazítást hajtott végre azzal, hogy 17 százalékos gazdasági csökkenés mellett közel 10 százalékkal csökkentette az állami újraelosztás mértékét. Ennek ellenére a 2006-ban megválasztott jobbközép kabinetet közel kétharmados többséggel 2010-ben újraválasztották. 2011-ben egy népszavazás keretében oszlatták föl a törvényhozást, de a jobbközép kormány ezt követően is a helyén maradt.

A múlt évi voksolás egyik érdekessége az volt, hogy a Harmónia Központ a 100 tagú parlamentben 31 helyet szerezve a legnagyobb frakcióvá vált, de így sem vették be a kormányba. Ez az eredmény egyértelmű bizonyítéka volt annak, hogy a lett beolvasztó törekvések ellenére az orosz kisebbség nem hagyja magát, és egyre erősebben hangot ad érdekeinek. A lett nacionalisták szerint a Harmónia Központ egy trójai faló, és erősen kötődik a Vlagymir Putyin vezette Egységes Oroszországhoz.

Még jól jöhetnek az oroszok

A referendum az első lépés ahhoz, hogy párbeszéd kezdődjön az orosz kisebbség lettországi helyzetéről – mondta el Nil Ushakov, Riga főpolgármestere, a Harmónia Központ elnöke. Szerinte nem ellenségnek kellene tekinteni a balti országban élő oroszokat. Az Európai Tanács már többször felszólította Lettországot, hogy oldja meg annak a több százezer orosz ajkúnak a helyzetét, akik nem rendelkeznek állampolgársággal.

Szakértők szerint hosszú távon Lettországnak is egyre nagyobb szegénységgel és népességfogyással kell megküzdenie. Ennek a problémának az egyik orvoslása az lehet, hogy megpróbálják az orosz kisebbséget minél nagyobb mértékben integrálni a 21 éve független államba. Az utca embere szerint nemzetiségi hovatartozás nélkül mindenki számára a biztonság a legfontosabb.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 22. 18:09, szerda | Külföld

Fagyott leguánok hullhatnak a fákról Floridában

Fagyott leguánok hullhatnak a fákról Florida déli részén, miután a hőmérséklet a régióban szokatlanul hidegre fordult.

2020. Január 22. 17:41, szerda | Külföld

Meghalt Terry Jones, a Monthy Python sztárja

Meghalt 77 éves korában kedden este Terry Jones brit komikus, író, forgatókönyvíró, színész, rendező, a Monthy Python sztárja - írta a BBC hírportálja szerdán a színész ügynökére hivatkozva.

2020. Január 22. 15:07, szerda | Külföld

Az Európai Unió 200 millió euróval támogatja az európai űripart

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank bejelentette kedden, hogy 200 millió euróval támogatja az űrágazatba való beruházások fellendítését.

2020. Január 22. 08:00, szerda | Külföld

Továbbterjedt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus Kínában

Négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte – közölte a Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedd este.