Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. December 03. 14:03, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Budapesten és Prágában csökkentek az albérletárak a régióban

Budapesten és Prágában csökkentek az albérletárak a régióban

Válságállónak bizonyult a hosszú távú bérlakásszektor a régióban: az árak Budapestet és Prágát kivéve valamennyi fővárosban emelkedtek novemberben az egy évvel korábbihoz képest.

Továbbra is Bécsben a legdrágább lakást bérelni, átlagosan 317 ezer forintba kerül egy hónap, míg Pesten a bécsi feléért, Budán viszont már az osztrák ár kétharmadáért lehet csak lakást bérelni - derült ki az Otthon Centrum tanulmányából, mely a térség albérlet árait vizsgálta.

Az ingatlanközvetítő portál MTI-nek szerdán eljuttatott közleményében azt írta, a világjárvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásaként először a kereslet csökkent, ezzel párhuzamosan viszont nőtt a hagyományosan vonzó ingatlanbefektetések kockázata. Az Otthon Centrum felmérése szerint a szektor egyetlen szegmense bizonyult ütésállónak a járvánnyal szemben, a régióban csak a hosszú távú bérlakásszektor állt ellen a negatív hatásoknak.

Úgy vélik, rövid és középtávon nem várható, hogy tovább emelkedjen a lakbérszint, és megjegyzik, hogy a prémium bérlakások középosztálybeli, fizetőképes bérlőit kevésbé viselte meg a gazdaság visszaesése.

Az elemzésből az is kiderült, hogy Európa országaiban a válságkezelés valamelyest tompította a munkaerőpiac visszaesését és a középosztályt kevésbé érintette a válság, így a magán bérlakáspiac legfontosabb szegmensének fizetőképességét egyelőre nem veszélyezteti a helyzet.

Közép-Európa fővárosai közül egy évvel ezelőtt is Bécsben lehetett a legdrágábban lakást bérelni, átlagosan havi 310 ezer forint volt egy kétszobás belvárosi lakás bérleti díja. Idén a numbeo.com adatai szerint egy hasonló méretű lakásért már 317 ezer forintnak megfelelő eurót kell fizetni. A szórás azonban érzékelhetően nagy a legolcsóbb külvárosi (270 ezer forint) és a legdrágább belvárosi lakások (433 ezer forint) átlagos ára között. Aki nem ragaszkodik a központi fekvéshez, annak akár 28 százalékkal kevesebb forintnak megfelelő eurót kell havonta kifizetnie a bérlakásért - a tanulmány szerint az arányok a régió összes városára érvényesek.

Pozsony átlagos árszintje is érezhetően emelkedett egy év alatt: 2019 novemberében 220 ezer forint volt a havi bérleti díj, idén azonban már 280 ezer forintnak megfelelő euróba került egy belvárosi 2 szobás lakás átlagos lakbére.

Prágában a tavalyihoz képest (300 ezer forint/hó) 10 százalékkal csökkentek az átlagárak, idén késő ősszel már 270 ezer forintért lehetett bérelni. A legolcsóbb belvárosi 2 szobás lakásért 207 ezer forintnak, a ledrágábbért 360 ezer forintnak megfelelő cseh koronát kell fizetni havonta a belvárosban.



Varsóban ugyancsak emelkedtek az árak a válság hónapjai alatt: amíg tavaly 227 ezer forint/hó volt a középérték, addig idén ősszel már 243 ezer forintra nőtt az átlagos belvárosi kétszobás lakás bérleti díja.

Zágrábban nem változott érdemben a bérleti díj egy év alatt, 170 ezer forintnak megfelelő horvát kunáért lehet egy belvárosi lakást bérelni. Ljubjanában 213 ezer forintnak megfelelő euró az átlagos belvárosi bérleti díj, igaz, a minőségtől függően akár 350 ezret is elkérhetnek egy városközpontban található lakásért a szlovén fővárosban - írta az Otthon Centrum.

Budapesten érezhetően szétnyílt az olló a Duna két partja között: a belső pesti városrészekben (az V., VI., VII., VIII., IX., XIII. kerületben) havonta 154 ezer forint volt a bérleti díj átlaga, amiért egy 52 négyzetméter alapterületű lakást lehet bérelni, az átlagos fajlagos bérleti díj 2970 forint volt havonta, a budai oldalon a centrumhoz közelebb fekvő területeken (az I, II., III., XI., XII. kerületben) viszont jóval magasabb, már 193 ezer forint volt az átlagos havi bérleti díj. A belvároshoz képest az átlagos bérbeadott lakás alapterülete 61,5 m2 volt, a négyzetméterre vetített díj 3144 forint.

A fővárosban a járvány megfizethetőbbé tette a lakásbérlést, mivel a turizmus látványos visszaesése miatt rengeteg rövid távon hasznosított szálláshely jelent meg a bérlakáspiacon. A piaci trendet tovább erősítette, hogy a külföldi és vidéki munkavállalók, illetve diákok jelentős hányada is hazaköltözött, ezzel mérséklődött a kereslet. A fiatal generáció a lakásárak drasztikus növekedése miatt a rövidtávú, rugalmas lakhatási formákat preferálja, és ez a közeljövőben erősíti majd a bérlakások iránti keresletet - írta az OC.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.