Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2017. Február 03. 00:00, péntek | Helyi
Forrás: tatabánya

Crespo Rodrigo Tatabánya Kultúrájáért díjas

Crespo Rodrigo Tatabánya Kultúrájáért díjas

A Krajcsirovits Henrik Városi Művészeti Ösztöndíjat idén Ifj. Ludányi Tamás nyerte el.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepség a Himnusszal kezdődött a Bányász Fúvószenekar Kamara Együttes közreműködésével a Jászai Mari Színház, Népházban.
Az ünneplőket Turainé John Katalin alpolgármester asszony köszöntötte. Beszédében Cecília Meireles brazil költőt idézte, miszerint „Vannak személyek, akik hozzánk beszélnek, de meg sem halljuk őket. Vannak, akik megsebeznek, de rajtunk még heg sem marad, de vannak személyek, akik egyszerűen megjelennek az életünkben, és örökre nyomot hagynak bennünk.” Turainé John Katalin hozzátette, akiket e jeles napon köszöntünk, mind ilyen emberek. Nyomot hagytak az életünkben, a lelkünkben.
Az idei rendezvény Arany János születésének 200. évfordulója előtt tisztelgett.
Arany János költő, tanár, a Kisfaludy Társaság igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és főtitkára, a magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alakja. A költőre emlékezve a színház művészei szavalták el két versét, a Családi kör című költeményét Danis Lídia, A walesi bárdokat pedig Kardos Róbert adta elő.
Ezután a pedagógusok köszöntése következett. Elismerve a több évtizedes városban kifejtett pedagógiai munkát, arany, gyémánt, vas és rubin díszoklevelet vehettek át nyugalmazott pedagógusok, akik a felnövekvő ifjúság útját egyengették, munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a társadalom hasznos tagjai legyenek és akik oklevelüket 50, 60, 65, valamint 70 éve szerezték meg.

Abonyi Dezsőné, vas oklevél:1951-ben végzett a Budapesti VII. kerületi Állami Brunszvik Teréz Kisdedóvó Intézet tatabányai Parasztdolgozók Óvónőképzőjében. Óvodapedagógusi munkáját a gyermeki személyiség tisztelete, elfogadása jellemezte. Szeretettel, odaadással gondozta, nevelte, tanította a rá bízott gyermekeket. Szakmai tudása példaértékű, óvónői tevékenységét mindig az elkötelezettség és a pálya iránti szeretet határozta meg.

Benczéné Révi Anna, gyémánt oklevél:1956-ban végzett az Esztergomi Tanítóképző Főiskolán. A főiskola elvégzése után a Tatabányai Táncsics Mihály Általános Iskolában helyezkedett el, ahol 10 éven át tanította az alsó tagozatos kisgyermekeket. 1992-ben került a IV. sz. Általános Iskolába, ahol nyugdíjazásáig dolgozott.

Dr. Szilvási Csaba, arany oklevél:1966-ban végzett a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán magyar-orosz szakon. Az egyetem elvégzése után a Péch Antal Bányaipari Aknászképző technikumban tanított, majd Fehérgyarmaton. 1991-től ismételten a Péch Antal iskolában tanít egészen nyugdíjazásáig. Munkáját hivatástudattal, magas színvonalú szakmai tudással végezte.

Kiss Jánosné, arany oklevél:1966-ban végzett az Esztergomi Tanítóképző Főiskolán. Munkáját a tornyópusztai iskolában kezdte, majd a Tarjáni, Vértestolnai iskolában dolgozott. 1976-ban került a tatabányai Jókai Mór Általános iskolába, ahol nyugdíjazásáig dolgozott. Törekvéseit az ügyért való lelkesedés, a mindenkori segítő szándék és a diákok iránti szeretet vezérelte.

Kovács Béláné, gyémánt oklevél:1934-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen orosz nyelv és irodalom szakos középiskolai tanárként. A tatabányai Dózsa György Általános Iskolában, majd a IV. sz. Általános Iskolában tanított nyugdíjazásáig. Pedagógiai munkájára magas szakmai tudás, igényesség, alaposság volt jellemző.

Nagy Istvánné, vas oklevél:1951-ben végzett az Esztergomi Tanítóképző Főiskolán. Munkáját a Táncsics Mihály Általános Iskolában kezdte, majd a Bánhidai Általános Iskolába került, ahol nyugdíjazásáig dolgozott. Szeretettel, odaadással gondozta, nevelte, tanította a rá bízott gyermekeket.

Németh Istvánné, gyémánt oklevél:1956-ban végzett az Esztergomi Tanítóképző Főiskolán. Pályáját a Lábatlani iskolába kezdte, majd a Tatabányai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában dolgozott 34 éven keresztül, egészen nyugdíjazásáig. Az iskolai életet széppé, boldoggá, emlékezetessé akarta tenni az oktatás minden résztvevője számára.

Szente Elemérné, gyémánt oklevél:1956-ban végzett az Esztergomi Tanítóképző Főiskolán, majd 1978-ban az Egri Tanárképző Főiskolán történelem szakos diplomát szerzett. A Sziklai Sándor iskolában kezdett el dolgozni, majd később igazgatóhelyettes feladatokat is ellátta. 1965-től az Újvárosi III. számú Iskolában tanított, ahol 32 évig nyugdíjazásáig dolgozott. Munkáját igazgató helyettesként kiváló minőségben és igen nagy lelkesedéssel végezte.

Szileszki Ignác, rubin oklevél:1946-ban végzett az Esztergomi Tanítóképző Főiskolán. Pályáját a Vértesszőlősi Általános Iskolában kezdte, majd 1947-ben került a Mésztelepi Általános Iskolába, ahol nyugdíjazásáig dolgozott. Munkáját az iskolai élet minden területén a lelkiismeretesség, a gondos megtervezettség, a precizitás jellemezte. Pedagógus pályán eltöltött áldozatos munkája, szorgalma és emberi tisztessége, valamint az intézményhez fűződő érdemeit figyelembe véve a hetven éven át kifejezett értékes szakmai tevékenységének elismeréseként ma rubinoklevelet vehet át.

Tompos Csabáné, arany oklevél:1966-ban végzett a Szegedi József Attila Tudományegyetemen, biológia-kémia szakon. Pályáját a József Attila Általános iskolában kezdte, ahol 20 évig tanított, majd a kollégiumba került nevelő tanárként. Szakmai tudása példaértékű, pedagógus tevékenységét mindig az elkötelezettség és a pálya iránti szeretet határozta meg.

Vecsey Pálné, arany oklevél:1966-ban végzett a Győri Tanítóképző Főiskolán. A főiskola elvégzése után a Döri Általános Iskolában kezdett tanítani, majd a tatabányai Jókai Mór iskolában és végül a Dózsa György Általános iskolában tanított. Munkáját kiváló minőségben és igen nagy lelkesedéssel végezte.

A pályakezdő pedagógusokat is köszöntötték.

Jankovics Angelika:tanítói diplomáját a Széchenyi István Egyetemen szerezte. A fiatal pályakezdő a Kodály Zoltán Általános Iskola és AMI Herman Ottó Általános Iskola pedagógusa.

Kerékné Madarász Kinga:A Dózsakerti Váci Mihály Általános Iskola Dózsa György Sportiskola Általános Iskola Tagintézményének fiatal pályakezdő pedagógusa. Diplomáját az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerezte.

Totola Pálma:Tatabányai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakgimnázium fiatal pedagógusa. Diplomáját a Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Karán szerezte, egészségügyi szakmai elméleti és gyakorlati tantárgyat oktató tanár.

A köszöntések után Demeniv Mihály harmonikaművész kápráztatta el játékával a közönséget, majd következett Krajcsirovits Henrik Városi Művészeti Ösztöndíj elnyerőjének bemutatása.

Ifjabb Ludányi Tamása zenei pályáját klasszikus klarinéttal kezdte, majd 16 éves korában el kezdett szaxofonozni. A tehetséges diákot 2010-ben vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékére, ahol 2013-ban szerezte meg a diplomáját. Az Erasmus ösztöndíjjal fél éven át a grazi egyetem jazz tanszékén tanult 2012-ben. Részt vett a nürnbergi Zeneművészeti Egyetem jazz-szaxofon mesterképzésén, hallgatója volt a zeneakadémia jazz-szaxofon tanári mesterképzésének: mindkét egyetemre 2013-ban felvételizett sikeresen. Ludányi Tamás 2012-ben alapította meg saját zenekarát, a Ludányi Tamás Quartet-et. A rajongók is többször láthatták-hallhatták szűkebb hazánk színpadán, még a Tatabányai Big Band együttessel is, ahol nem egyszer édesapjával, Ludányi Tamással is játszott együtt. Terveiben szerepel egy országos, esetleg külföldi turné megvalósítása is, mely nagyban hozzájárulna a zenekar népszerűsítésében.

ATatabánya Kultúrájáért díjatidén Crespo Rodrigo vehette át Schmidt Csaba polgármestertől. A színházigazgató 1992-ben nyert felvételt a Színház és Filmművészeti Főiskolára, ahol Huszti Péter és Kerényi Imre voltak az osztályfőnökei. 1994-ben kezdett el a Madách Színházban játszani, 1996-ban diplomázott a Főiskolán. 2006-ig a Madách Színházban, majd a Győri Nemzeti Színházban, 2008-tól pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszott. Színházi szerepei mellett rendszeresen szinkronizál.
Crespo Rodrigo hatodik éve vezeti a város és egyben a megye legnagyobb művészeti intézményét. Ezen időszak alatt a színház repertoárja megváltozott, bővült: a műfajok sokszínűsége jellemzi a mai tatabányai színházat.

A színház vezetőjeként különös figyelmet fordít a nyugdíjas és az ifjúsági korosztály színházlátogatásának támogatására. A 2014/2015-ös jubileumi évadban, a mindenkori színházvezetés sok éve dédelgetett álma válhatott valóra, amikor is az önkormányzat támogatásával sikerült egy önálló társulat feltételeit megteremteni, mellyel egyre több saját rendezésű darab bemutatására van lehetőség. Új kezdeményezés a MOST Fesztivál, melynek országos viszonylatban is egyedi jellegére, szakmai sikerére méltán lehet büszke a város.

A direktor úr vezetése alatt a színház szerves része lett a megyeszékhely kulturális életének. Élő, aktív kapcsolatrendszert alakított ki az országos és helyi intézményekkel, tiszteletben tartva a Népház művelődési funkcióját is, mely immár hagyománya a városnak. Következetes és céltudatos életútjával követendő példa Tatabánya valamennyi polgára számára.

A délután a Bányász Himnusz eléneklésével és közös fotózkodással zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya