Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Július 16. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csak a banki hiteltől szabadulnak meg a hitelesek

Csak a banki hiteltől szabadulnak meg a hitelesek

Hétfőn erősödött a forint köszönhetően a jobb piaci hangulatnak, az euróval szembeni jegyzés a 309-es szintig jött vissza. Közben sorra érkeznek az elemzések a devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatban. Londoni szakértők szerint a magyar kormány várhatóan úgy állapítja meg a devizahitelek átváltási árfolyamát, hogy a magyar tulajdonú bankok ne szoruljanak jelentősebb tőkepótlásra, mivel ez költségvetési terhekkel is járhatna.

A Goldman Sachs úgy véli, a jelenlegi árfolyamhoz képest érvényesített minden 10 százaléknyi átváltási diszkont 1,2 milliárd eurós veszteséget okozna a bankrendszernek. A ház szerint az elképzelhető, hogy ennek egy részét a bankok leírhatják majd adójukból, mindazonáltal a költségvetési mozgástér korlátozott, és a kormány nem engedhet meg magának komolyabb bevételi kiesést vagy banki visszatérítést. Ugyanezért nem valószínű olyan átváltási árfolyam megállapítása sem, amely a magyar tulajdonú bankok számára nagyarányú tőkepótlást tenne szükségessé, mert ebből költségek hárulhatnának az államháztartásra is. Ugyanerre a következtetésre jutott a Fitch is. Mind a kettő számol a forint gyengülésével, ugyanakkor más nagy londoni házak szerint inkább a forint erősödésére van esély hosszabb távon.

Az elemzők szerint nagyjából 12 milliárd euróra lenne szükség a devizahitelek forintosításához a jegybanki devizatartalékból, ez a harmadát jelentené a teljes keretnek. Kovácsházi György, az IronFX devizapiaci szakértője azt mondta a Gazdasági Rádiónak: ezt a kiadást a banki költségek csökkentésével mérsékelheti az állam.

Kedden törvénykezési szünet kezdődik az ország bíróságain, de a soron kívüli ügyekben, amilyenek például a devizahiteles perek, folyamatos lesz a munka. Eközben a Népszabadság azt írja, hogy az állami adósmentésben részesülő devizaadósok közül a fészekrakó programban részt vettek esetében előfordulhat, hogy miközben a banki hiteltől mentesülnek, a beváltott állami garancia összegét az adóhatóság hajtja be tőlük. A Nemzeti Eszközkezelő azt közölte, hogy a programjába bevont bajba jutott hitelesek esetében valóban csak a banki tartozásokra vonatkozik az az előírás, hogy a követelésnek azt a részét, amelyet nem fedez a vételár, le kell írni. Az ingatlanra terhelt köztartozások, illetve a közszolgáltató cégekkel szembeni kötelezettségek nem szűnnek meg. Az eszközkezelő azt tanácsolja, aki ilyen helyzetbe került az adóhatóságnál kérelmezhető fizetési könnyítés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.