Városlista
2024. február 28, szerda - Elemér

Hírek

2023. Október 28. 07:59, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Csaknem négyszáz katona tett ünnepélyes esküt Debrecenben

Csaknem négyszáz katona tett ünnepélyes esküt Debrecenben

A Magyar Honvédség megújulása, korszerűsítése és megfiatalítása aktív közreműködőinek nevezte a katonákat a honvédelmi miniszter az Embert a vasra! kampány, az egységes alapkiképzési program, valamint az önkéntes katonai szolgálat keretében szeptemberben bevonult állomány ünnepélyes katonai eskütételén pénteken Debrecenben.

"Jó ilyen sok hazafit együtt látni" - köszöntötte Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Kölcsey Központ nagytermében eskütételre felsorakozott csaknem négyszáz katonát.

Hozzátette: a katonák szolgálatukkal hozzájárulnak a Magyar Honvédség erőnlétének és képességeinek fokozásához, az ország területi szuverenitása védelméhez, a nemzeti ellenállóképesség gyarapításához, Magyarország, a magyar emberek békéjének, biztonságának garantáláshoz.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, az elmúlt évek bebizonyították, hogy a stabilnak hitt világ változóban van, az országok békéje és biztonsága bizonytalanná vált.

"A szomszédunkban dúló ukrán-orosz háború brutalitása, a Közel-Keleten felizzó terrorizmus és félelem az eszkalációtól, mind-mind egy átalakulóban lévő világ tünetei" - hangoztatta, megjegyezve, hogy Magyarország, a Magyar Honvédség nem fél e "változás szeleitől", mert szilárd alapokra helyezte értékeit.

"Istenbe vetett hitünk, valamint hazánk és családjaink iránt érzett szeretetünk adják meg azt az alapot, ami ezer éve magyarrá teszi a magyart itt, a Kárpát-medencében" - fogalmazott a tárcavezető.

Ugyanakkor a romló biztonsági környezet az értékek állandósága mellett az alkalmazkodási képességet is megköveteli: csakis akkor tudjuk garantálni Magyarország békéjét, ha a kor kihívásaira a lehető leggyorsabban és legpontosabban vagyunk képesek reagálni - magyarázta.

A miniszter szerint ez a felismerés motiválta a Magyar Honvédség korszerűsítésének gondolatát, a honvédelmi és haderőfejlesztési program kidolgozását, a high-tech, békét garantálni tudó, elrettentő erejű haderő megteremtését.

Hozzátette: az ütőképes haderő megteremtésében azonban nemcsak a legmodernebb technikai eszközökre, hanem leginkább elhivatott honvédekre van szükség, "olyan katonákra, akik értik a világunkat és érzik a felelősségüket, hiszen a Magyar Honvédség csakis bátor katonákkal lehet teljes".

Szalay-Bobrovniczky Kristóf örömének adott hangot, hogy a magyar haderő legújabb büszkeségeivel, a Lynx (magyarul Hiúz) páncélozott gyalogsági harcjárművekkel felszerelt hódmezővásárhelyi Kinizsi 30. páncélozott gyalogdandár első, gránátos zászlóaljának katonái is most tettek esküt.

A honvédelmi miniszer létfontosságúnak nevezte, hogy a legmodernebb eszközök biztos kezekben legyenek, és olyan katonák irányítása alatt kerüljenek bevetésre, akik a legalaposabb kiképzésben részesültek.

A honvédség erős és jól képzett szerződéses állománya mellett legalább olyan fontos a tartalékos, területvédelmi erők felkészültsége - emelte ki, megjegyezve: az egységes harckiképzési program során elsajátított kötelező tárgykörök olyan tudást és ismeretet adnak, amelyek a teljes állomány harckészültségét garantálják.

Az egységes harckiképzéssel bátor hazafiakból álló, erős közösséget akarnak teremteni, és "a mai nap bizonyítja, hogy ez sikerült" - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzátéve: "önök olyan folyamat részesei, amire évtizedek óta várunk".

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke azt mondta, a fiatalok "ettől a perctől kezdve már a katonai értékrend szerint élik az életüket", ezért elvárja, hogy "életük minden percében a Magyar Honvédséget képviselve, a magyar nemzetet védelmezve járjanak el".

A hazáért mindhalálig! - tette hozzá a tábornok.

Kiemelte: a honvédség valóban ütőképes haderővé válása érdekében visszatértek a bentlakásos rendszerű alapkiképzéshez, amely erősíti a katonai szocializációt, több a lőtéren töltött idő, ezáltal jobban kiképzett, állhatatosabb katonákká váltak.

A vezérkari főnök kitért arra, hogy a biztonsági helyzet kihívásai és veszélyforrásai egyre összetettebbek, ahol a tartalékos erők szerepe nő.

"A jövő háborúja digitalizált módon kezdődik és analóg módon fejeződik be", a körülöttünk lévő válságokból az is látszik, hogy a háborút a hivatásos haderők kezdik és a tartalékos állomány fogja befejezni" - mondta a vezérezredes.

Böröndi Gábor azt mondta, óriási a felelősség, ezért a katonáknak joguk van a legjobb felkészítéshez, felszereléshez és kiképzéshez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 28. 09:19, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Macron elnök kijelentése aggodalomra ad okot

Aggodalomra ad okot Macron elnök kijelentése, ezért is nagyon fontos, hogy Magyarország fenntartsa álláspontját:

2024. Február 28. 09:17, szerda | Belföld

Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és létrejön a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ

2024. Február 28. 09:12, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: jó hír, hogy a visegrádi négyek hitet tettek az együttműködés folytatása mellett

Jó hír Magyarországnak, a nemzeti érdekekkel egybeesik, hogy a visegrádi államok vezetői hitet tettek az együttműködés folytatása mellett -

2024. Február 27. 14:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába

Sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalán.