Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Január 12. 07:54, csütörtök | Külföld
Forrás: Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:

Csinos nők képeinek bevetésével próbáltak katonai titkokhoz jutni iszlamisták

Csinos nők képeinek bevetésével próbáltak katonai titkokhoz jutni iszlamisták

A Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász kibernetikai hadviselést folytató alakulatának a hírszerzői a közösségi médiában csinos,

izraeli nők képei mögé bújva megismerkedtek az övezet határán szolgáló izraeli katonákkal, majd meghackelték azok mobiltelefonjait, hogy hadititkokhoz jussanak - jelentette szerdán a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A Hamász katonai hírszerzői a Facebook közösségi honlapján fiatal, csinos izraeli nők képeit bevetve ismerkedtek meg izraeli katonákkal, akiket ezután rávettek egy videós beszélgető alkalmazás letöltésére, amely "Trójai ló" vírust telepítve, ellenőrzésük alá vonta a telefonokban őrzött információt.

A letöltött csalárd applikáció olyannyira teljes ellenőrzést biztosított a Hamász számára a telefonok fölött, hogy be tudták kapcsolni a fényképezőgépeket és a mikrofonokat, el tudták olvasni a telefonon lévő whatsapp és az email üzeneteket, sőt, képesek voltak letörölni az eredeti trójai ló - alkalmazást is, és helyette nyomot sem hagyva, egy még fejlettebb kémprogramot telepítettek a telefonra.

A Hanászosok valódi izraeli nők Facebook oldalairól lopták el a képeket és az adatokat, melyeket igen sikeresen használtak, ugyanis több tucat izraeli katonát sikerült velük csapdába ejteniük. A Hamász célja a Gázai határ mentén zajló katonai műveletek és előkészületek megismerése volt, de a ynet szerint csak minimális információt sikerült összeszedniük, mert a Sin Bet belbiztonsági szolgálat és a hadsereg információinak biztonságáért, valamint a kibervédelemért felelős egysége időben felfedezte, hogy feltörték számos sorkatona és tartalékos mobiltelefonját.

A nyomozás során több tucat izraeli határőrt kihallgattak, és elkobozták telefonjaikat, hogy megállapítsák a kár nagyságát. Kiderült, hogy a Hamász birtokába kerülhettek parancsnoki szobákban, tankokban, és a gázai határ menti megfigyelő pontokon készült képek.

A Hamász hírszerzői izraeli katonáknak álcázva magukat tartalékos katonák nyílt és zárt Facebook csoportjaiba is behatoltak, ahol katonai gyakorlatokról érdeklődve próbáltak információkhoz jutni - derítette ki 2016-ban a hadsereg biztonsági egysége.

A tízes tévécsatorna szerda esti híradásában fokozódó elégedetlenségről számolt be a Gázai övezetben. Elsősorban az áramszolgáltatás akadozása okoz gondokat az ott élőknek, akik egyre gyakrabban tüntetéseken fejezik ki tiltakozásukat. Nyíltan elsősorban a Ciszjordániát vezető Fatáh pártot, Mahmúd Abbász palesztin elnököt, és Izraelt okolják a bajokért, de a tévé szakértői szerint a kemény kézzel kormányzó Hamász ellen is nő haragjuk, amiért a rendelkezésre álló szűkös erőforrásokat a háborús előkészületekre, például az alagútrendszer fejlesztésére, és az ottani áramellátásra fordítják a civil lakosság szolgálata helyett.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése