Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Április 19. 21:02, csütörtök | Bulvár
Forrás: hvg.hu

Damu Rolandot bilincsben vitték a börtönbe a pszichiátriáról

Damu Rolandot bilincsben vitték a börtönbe a pszichiátriáról

A Fővárosi Törvényszék végzésének megfelelően Damu Rolandnak meg kellett kezdenie börtönbüntetését, mert \\\\\\\"kórházi kezelésének indoka valótlan\\\\\\\", vagyis nem szorul pszichiátriai kezelésre.

"A Fővárosi Törvényszék csütörtökön meghozott végzésével elrendelte a D. Rolanddal szemben jogerősen kiszabott 4 év 6 hónap börtönbüntetés azonnali foganatba vételét" - olvasható Póta Péter a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivőjének közleményében. A Velvetnek Damu Roland ügyvédje, Ruttner György azt mondta: védencét ma délelőtt átszállították a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriájáról a Nagy Ignác utcai börtönbe, hogy megkezdje 4 év 6 hónapos börtönbüntetését.

A Blikk csütörtökön azt írta: bilincsben szállították a színészt, mert önként nem jelentkezett a rendőrségen, ezért volt szükség a kényszerre.

A Fővárosi Törvényszék március 20-án kihirdetett jogerős ítéletét követően arra kötelezte Damu Rolandot, hogy kétnaponta jelentkezzen a lakhelye szerint illetékes kerületi rendőrkapitányságon. Az elítélt védője április 4-én beadványt juttatott el a bírósághoz, melyben előadta, hogy Damu állandó kórházi orvosi kezelés alatt áll, ezért nem tud eleget tenni kötelezettségének.

A bíróság a beadvány ellenőrzésére igazságügyi orvosszakértőt rendelt ki az ügyben. Az orvosszakértő megállapította, hogy az elítélt nem szenved életét közvetlenül veszélyeztető betegségben, és kórházi felvételére is alapos ok hiányában, valamint orvosi szempontból szükségtelenül került sor. A bíróság erre tekintettel megállapította, hogy a kórházi kezelés indoka valótlan, orvosi ok hiányában a kórházi tartózkodása kizárólag a szabadságvesztés büntetés végrehajtása alóli kibúvást célozza.

Mivel az elítélt a biztosítási intézkedés szabályait a fenti okok alapján tehát többször megszegte, a másodfokú bíróság a kiszabott szabadságvesztés végrehajthatóságát nem látta biztosítottnak. A végzés nem jogerős, azonban előzetesen végrehajtható.

Damu Roland ügyvédje a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézet előtt a Velvet tudósítójának elmondta, hogy sem őt, sem ügyfelét nem értesítették arról, hogy a színészt beviszik a börtönbe, az ügyvéd is csak a betegtársaktól értesült arról, hogy megbilincselve vitték el.

A színész az ügyvéd szerint nem vihette magával a gyógyszereit, holott "van köztük olyan erős nyugtató hatású is, aminek a megszakítása drasztikus következményekkel járhat". Ruttner azt is megjegyezte, hogy a Fővárosi Törvényszék indoklásával is akadnak gondok - hogy Damu így akar kibújni a büntetés alól, és el akarja tolni annak megkezdését -, a színész ugyanis technikailag még nem halasztott, a behívója április 26-ára szólt.

Azokra az igazságügyi orvosszakértői véleményekre, amelyek szerint Damu nincs életveszélyben, és nem indokolt a kezelése, sőt a pszichiátriára való felvétele sem, az ügyvéd annyit mondott: "A bíróság ezen döntése a Nyírő Gyula Kórház orvosának a kompetenciáját kérdőjelezi meg."

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a színész ügyvédje halasztást kért a börtönbüntetés megkezdésére, mert a színész rosszul lett az utcán és kórházba került. Az EKG szerint rendellenesen vert Damu szíve, de az orvosok még járóbetegként utalták be az előírt vizsgálatokra. A színész ezután pszichiátriára került.

Damut másodfokon kétrendbeli személyi szabadság megsértése és nemi erőszak miatt négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság március 20-án. A színészt tavaly szeptemberben első fokon hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság nemi erőszak, személyi szabadság korlátozása és egyrendbeli súlyos testi sértés vádjában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.