Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Október 25. 13:49, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Áder: a lélek adhatja a legnagyobb támaszt a gyógyuló testnek

Áder: a lélek adhatja a legnagyobb támaszt a gyógyuló testnek

Áder János köztársasági elnök szerint semmi mással nem pótolható gyógyító erő lakozik a szeretetben, az elesettek gyámolításában, a betegek megsegítéséért vállalt cselekvő gondviselésben. Az államfő erről csütörtökön, a Bethesda Gyermekkórház újraalapításának huszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt.

A Magyar Református Egyház zsinati székházában kezdődött rendezvényen felszólalva kiemelte: a keresztény hit tanításai mellett a modern tudományos kutatások sora is azt igazolja, hogy a gyógyuló testnek a lélek adhatja a legerősebb támaszt. "Mert aki gyógyít, az már létével is azt üzeni a számunkra, hogy nem vagyunk egyedül, nem vagyunk magányosak a bajjal vívott küzdelemben" - fogalmazott Áder János, megjegyezve, a kórházat kezdetektől segítő diakonisszák tevékenysége, valamint a gyógyító Krisztust megidéző bethesda szó jelentése, az "irgalom háza" is erre utal.
A köztársasági elnök az intézmény múltját felidézve emlékeztetett, a "magát a világ leghumánusabb és legfejlettebb demokráciájának hirdető szocializmus" nem tűrte el, hogy legyenek olyanok, akik szabad akaratukból, a szeretet szavát követve alkossanak közösséget, ezért az 1866-ban alapított kórházat előbb az 1919-es kommün idején, majd az 1950-es években is államosították. De hiába nem tűrték, és hiába tiltották, az itt dolgozók megőriztek a hely szellemét, és az elmúlt húsz évben gyógyító munkájukkal Kelet-Európa egyetlen református gyermekkórházává tették a Bethesdát, amely nem csak az irgalom, hanem a remény és a bizalom háza is egyben - fűzte hozzá.
Áder János beszédében személyesen is köszönetet mondott a kórház dolgozóinak, amiért az 1990-es években András fiát, majd Bori lányát is "odaadó, szeretetteljes gondoskodással" kezelték agyrázkódásuk után.
A Bethesda Gyermekkórház jubileumi ünnepsége Bölcskei Gusztáv református püspök imájával kezdődött, majd Velkey György, a kórház igazgatója szólt intézményéről. Mint mondta, a Bethesda egy "szeretetközösség, az élet helye", ahol évi 100-150 ezer orvos-beteg kapcsolatot bonyolítanak. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, a Bethesda közösségében meglévő életerő példaként szolgálhat a teljes magyar egészségügynek.
Az ünnepség résztvevői ezután átvonultak a Bethesda Gyermekkórház udvarára, ahol Réthelyi Miklós korábbi nemzetierőforrás-miniszter elevenítette fel a kórház alapításának körülményeit, köszönetet mondva mindenekelőtt a kezdetektől ott dolgozó diakonisszáknak, ápolóknak. Ezután Áder János, Bölcskei Gusztáv és Réthelyi Miklós közösen leleplezte a kórház udvarából korábban ellopott szobor helyén emelt új alkotást, amely a korábbihoz hasonlóan a diakonisszák munkáját ismeri el. Az ápolót és sérült gyermeket ábrázoló szobron a "Jutalmam, hogy tehetem" jelmondat olvasható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.