Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 20. 14:13, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Dermesztő: itt az egyatomos tranzisztor

Dermesztő: itt az egyatomos tranzisztor

Egyetlen foszforatomból áll a világ legkisebb tranzisztora, amelynek „megépítését” ausztrál kutatók jelentették be.

Az egy atomból álló eszközt a Nature Nanotechnology című szakfolyóirat legfrissebb számában ismertették az Új-Dél-Walesi Egyetem, a Purdue Egyetem és a Melbourne-i Egyetem munkatársai.

„A számítógépekhez szükséges chipek mérete egyre zsugorodik a félvezetőiparnak köszönhetően, ami lehetővé teszi, hogy egyre kisebb méretű, ugyanakkor nagyobb teljesítményű számítógépek épüljenek. A határán vagyunk, hogy egyedi atomokból készüljenek tranzisztorok” – magyarázta Michelle Simmons kutatásvezető, az ausztráliai Sydneyben működő Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa januárban, amikor egy atom magasságú, négy atom szélességű vezetékkel először sikerült ugyanúgy elektromos töltést továbbítaniuk, mint hagyományos vezetékekkel. A hajszálnál tízezerszer vékonyabb vezeték elektromos tulajdonságai megegyeznek a rézével, így alkalmas a jövő nagy teljesítményű, kisméretű számítógépeinek felépítésére.

mno / MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni