Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2016. Szeptember 19. 09:16, hétfő | Helyi

Díszes lesz vonulásunk, azt én garantálom

Díszes lesz vonulásunk, azt én garantálom

Vedd a Szivárvány Táncegyüttes, a Hagyományőrző Német Nemzetiségi Gyermekcsoport, a Német Nemzetiségi Dalkör tagjait, lelkes, gyakorlott lovasokat, díszes lovas kocsikat, a Dotto kisvonatot, egy vidám kisbírót, a Schwowischi Buam vérpezsdítő muzsikáját, számtalan szíves vendéglátót, egy ragyogó napsütéses őszi szombat délutánt, s verd csapra a boroshordót.
Ez is lehetne a környei szüreti felvonulás „használati utasítása”, ám az idei többről szólt. Délben még záporozott az eső és sötét fellegek takarták az eget, aztán mire az óvoda parkolójában gyülekezni kezdtek a menet részvevői, már hétágra sütött nap, mintha az égiek is megérezték volna, hogy a felvonulásra nem csak a szervező Német Nemzetiségi Önkormányzat és a szereplők készültek nagyon-nagyon lelkesen, és izgalommal, hanem szorgos asszonyok és férfiak is.
Közhírré tétetik! Falunk apraja és nagyja! Ha véget ért a szöveg, indulhat a móka! Díszes lesz a vonulásunk, azt én garantálom, főleg, hogy bor is lesz, mire nagyon vágyom – hirdette a kisbíró, s bár valóban, borban sem szenvedtek hiányt a megállóhelyeken, azért a menet fő ékességét a színes, díszes népviseletbe öltözött lányok, asszonyok, fiúk, férfiak, s egyáltalán nem utolsó sorban a helyiek mellett Bokodról, Tatabánya-Bánhidáról, Síkvölgyről, Bicskéről, Környebányáról érkező lovasok és lovas kocsik jelentették.


A menet résztvevői a jó nyolc kilométeres útvonal során a végállomással együtt hét helyszínen perdültek táncra, fakadtak dalra, s több helyszínen a bőséges és ízletes vendéglátás mellett őszi terményekből készített, a szüret vígasságát idéző kreációk is fogadták a kicsiket, nagyokat. A Bajcsy utca – Régiposta utca kereszteződésének vendéglátói egy igazi szüreti életképet is készítettek, mely láttán a legkisebb gyerekek hangosan kacagtak: a bácsi be van rúgva és talicskán tolja haza a néni!
Míg a gyerekek az elmajszolt sütemények, szendvicsek után az üdítőt kortyolgatták, addig a felnőttek természetesen a jóféle borok és házi pálinkák, azaz lélekmelegítők közül válogathattak, pedig az időjárásra ezúttal nem lehetett panasz.
Évek óta nem volt példa ugyanis arra, hogy ragyogó napsütésben indulhasson útjára a szüreti felvonulás Környe utcáin, olyannyira, hogy tavaly el is maradt a program. Ezért kifejezetten hálásak a szervező Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai az égieknek, de legfőképpen mindazoknak, akik segítettek az eltelt esztendők egyik legsikeresebb, legnépesebb szüreti rendezvényének előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya