Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2015. November 23. 09:32, hétfő | Helyi
Forrás: kemma

Doppinggyanúba keveredett a tatabányai súlyemelő

Doppinggyanúba keveredett a tatabányai súlyemelő

Doppingolás miatt ideiglenesen felfüggesztették a Tatabányai Sport Club súlyemelőjének, Pócza Vajk Károlynak a versenyengedélyét, a sportoló így nem indulhat a tegnap kezdődött houstoni olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Pócza sztanozolollal bukott le a sportági világszövetség közlése szerint.

Doppinggyanúba keveredett a tatabányai súlyemelő
2015. november 21. 08:30 K.A.

Doppingolás miatt ideiglenesen felfüggesztették a Tatabányai Sport Club súlyemelőjének, Pócza Vajk Károlynak a versenyengedélyét, a sportoló így nem indulhat a tegnap kezdődött houstoni olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Pócza sztanozolollal bukott le a sportági világszövetség közlése szerint.

A sportoló egyesületénél, a Tatabányai Sport Clubnál megkeresésünkre úgy fogalmaztak: kizárólag az ügyvezető-elnök jogosult nyilatkozni az ügyben (így Pócza Vajkot sem sikerült elérnünk). Sámuel Botond közleményt adott ki. Mint írta, a klub és annak valamennyi szakosztálya teljes körűen elhatárolódik a Pócza Vajk Károlyt érintő doppingesettől. A közlemény kitér rá: a klub lényegesnek tartja, hogy megakadályozzon és elítéljen minden olyan törekvést, amely a tisztességes versenyzés elvét sérti, a sportolói eredményeket jogellenesen, tisztességtelenül befolyásolja. „Természetesen bízunk abban, hogy Pócza Vajk Károly tisztázni tudja magát a vele szemben felmerült doppingvétség vádja alól, amennyiben azonban kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy tiltott teljesítménynövelő szert használt, úgy ezt erkölcsileg mélységesen elítéljük, és vele szemben a sportegyesületünket ért valamennyi kárunkat jogilag is érvényesítjük” – áll a kommünikében. Az egyesület belső vizsgálatot is elrendelt.

Lapunk megkereste a Magyar Súlyemelő Szövetség elnökét is. – Szervezetünk a lehető legnagyobb körültekintéssel járt el az eset kapcsán – mondta Dobos Imre. Mint fogalmazott, a szakszövetség nem enged senkit versenyezni, akinek nincs negatív doppingtesztje, ezt a Magyar Antidopping Csoporttal is egyeztettük. - Mivel ezt Pócza Vajk nem tudta felmutatni, nem is engedtük felszállni a Houstonba tartó repülőgépre. Abban maradtunk vele, ha beérkezik a negatív tesztről szóló értesítés, csatlakozhat a válogatotthoz. Ez nem történt meg – hangoztatta az elnök. A tatabányai súlyemelő egyébként – Dobos Imre elmondása szerint – nem is edzett a válogatottal, egyszer ment be a tatai edzőtáborba, ahol a mintavétel is történt.

Dobos Imre arról is beszélt: a szövetség írásos megállapodást kötött valamennyi versenyző klubjával, hogy amennyiben valaki pozitív mintát produkál, minden felelősséget a klub és a versenyző vállal. – A magyar szövetség sem táplálékkiegészítőt, sem más szert nem adott a sportolóknak – hangoztatta.

Lapunk megkérdezte az elnököt arról, hogy véleménye szerint az újabb doppingeset mennyire árthat a sportág megítélésének. – Semmiképp sem tesz jót, különösen annak tükrében nem, hogy véleményem szerint a nemzetközi szövetség „országos reklámot” csinált az ügyből. Ha ugyanis a súlyemelő nem kerül ily módon a rivaldafénybe, a magyar szervezet lefolytatta volna a megfelelő vizsgálatot – hangsúlyozta. Utóbbi felvetéssel kapcsolatban a nemzetközi szövetséghez fordultunk, választ lapzártánkig nem kaptunk.

Megkerestük dr. Bíró Gábor nyugalmazott sportorvost is a témában. – Doppingszereket az érzékelhető biológiai élettani hatása miatt használnak a sportolók – magyarázta a szakember. Mint mondta, ha valaki tiltott szerhez nyúl, időlegesen megnövelheti az izomerőt, a csontok erejét, vagy az állóképességet, a doppinggal feloldhatók olyan tartalékok a szervezetből, amely normál körülmények között nem lehetséges. A veszélyük azonban az, hogy a szervezet normál szabályzását felborítja, így elégtelen szervműködést okozhat. A teljes cikk: ITT

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya