Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 04. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ecettel azonosítható a méhnyakrák

Ecettel azonosítható a méhnyakrák

Egy egyszerű ecet-teszt jelentős módon csökkentheti a méhnyakrákos halálesetek számát különösen azokban az országokban, ahol a korszerű eszközökre nincs pénz. Ilyen India, ahol a nők körében a méhnyakrák a vezető halálok közé tartozik - írja a Fox News.

A helyi szakemberek az eredményeket vasárnap mutatták be Chicagoban egy konferencián. A szakértők áttörőnek nevezik az eredményeket, mondván, hogy ez az olcsó és könnyen elérhető teszt ezrek életét mentheti meg a fejlődő országokban. Az egyszerű ecet-teszttel a rák korai jelei azonosíthatók, így időben megkezdhető a kezelés.

A fejlett országokban a pap-kenet és a HPV-teszt elterjedése csökkentette a méhnyakrák miatti halálozások számát. A szegény országok azonban nem engedhetik meg maguknak ezeket a szűrőberendezéseket.

A tanulmány keretében egy olyan teszt eredményességét vizsgálták, ami nagyon olcsó és a helyi emberek két hét alatt el tudják sajátítani az ahhoz szükséges tudást, s nem szükséges hozzá drága laboratóriumi berendezés. A teszt során a méhnyakból vett kenetet ecettel vegyítik, amelynek eredményeképpen a kóros sejtek elszineződnek.

Az Egészségügyi Világszervezet egyébként már 2011-ben jóváhagyta a szegény országokban is bárhol alkalmazható, házi szűrővizsgálatot. Így az eddigi eredmények azt mutatják, hogy 31 százalékkal csökkenthető a méhnyakrákból bekövetkező halálozások aránya.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.