Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Október 05. 08:12, szerda | Belföld
Forrás: mti

Eddig a jogosult iskolás lányok 76 százaléka igényelte a HPV-oltást

Eddig a jogosult iskolás lányok 76 százaléka igényelte a HPV-oltást

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ) eddig beérkezett adatok szerint a 7. osztályos lányok 76,1 százaléka igényelte iskolai oltás keretében a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást

- mondta el az országos tisztifőorvos egy keddi háttérbeszélgetésen, Budapesten.
Szentes Tamás közölte: október 3-ig 2 839 iskolából érkezett jelentés, és a 44 612 védőoltásra jogosult 7. osztályos/évfolyamos lánytanuló közül 33 942 igényelte a térítésmentes védőoltást. A jelentések szerint 535 lány már korábban részesült HPV elleni védőoltásban.

Az oltóanyag kiszállítása a járási, illetve kerületi hivatalokhoz kedden fejeződik be, az oltások pontos időpontjáról az iskola tájékoztatja a szülőket.

Szentes Tamás azt mondta, Magyarországon a méhnyakrákban meghaltak száma csökkent ugyan az elmúlt években, de európai viszonylatban még mindig magas ez az adat. A 2014-ben bevezetett iskolai kampányoltással a számítások szerint 330 életet lehet megmenteni, ami már nagyságrendi javulás - tette hozzá.

A szakember beszélt arról is, hogy Magyarországon a méhnyakszűréseken alacsonyabb a részvétel, mint az emlőszűrésen, utóbbin 40-50 százalék volt a részvételi hajlandóság, a méhnyakrákszűrésen ennél lényegesen alacsonyabb, körülbelül 30 százalék.

Ezért is próbálták ezt a vizsgálatot "közelebb vinni" a lakossághoz. Azokon a településeken, ahonnan nehezebben jutnak, jutottak el nőgyógyászati szűrésre az érintettek, a védőnők végezték el a vizsgálatot. Az első évek tapasztalatai szerint az átszűrtség javult, hiszen a korábbi 10 százalék után 25 százalékos lett a vizsgálaton részt vettek aránya - ismertette.

Szentes Tamás hozzátette: azért, hogy tovább növeljék ezt az arányt, 3600 védőnőnek nyílik lehetősége egy támogatott program keretében elsajátítani a nőgyógyászati kenetvételt.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magánnőgyógyászati praxisokban elvégzett rákszűrések számát egyelőre nem tudják "becsatornázni" az országos adatokba, de az úgynevezett elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) bevezetése után már ezek az adatok is összefutnak, hiszen a magánellátóknak is kötelező lesz adatot szolgáltatniuk.

A tisztifőorvos beszélt még a vastagbélszűrés országossá terjesztéséről is, amit a jövő évben kezdenének meg. Mint mondta, az elképzelések szerint a kockázati csoportba tartozóknál először a székletvért vizsgálnák, és csak azokat küldenék - második lépésként - kolonoszkópiára, akiknél eltérés mutatkozik ezen a vizsgálaton.

A teljes szűrési programra hétmilliárd forint forrás jut, amely magában foglalja a többi között az eszközbeszerzést és a szakemberek képzését is, ebből az eszközbeszerzés 600-700 millió forintot tesz ki - ismertette Szentes Tamás. Hozzátette: országos felmérést végeztek arról, hol milyen az eszköz- és a szakemberellátottság, és kiderült, hogy leginkább kolonoszkópiás asszisztensből van hiány.

Az 50-70 éves korosztályt nézve, akiknél releváns lehet egy ilyen szűrés, évente egymillió vizsgálat történhet - mondta Szentes Tamás. Jelezte: a vizsgálóhelyek kijelölése folyamatban van a jövő évben induló programhoz, az eszközbeszerzések most kezdődnek, és úgy számolnak, hogy megyénként két-három szűrőhely kijelölésére lesz szükség.

Címkék: hpv, oltás, védőoltás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.