Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Március 03. 05:19, kedd | Külföld
Forrás: mti

Eddig csaknem 118 ezer migráns hagyta el a Törökországot az EU irányába

Eddig csaknem 118 ezer migráns hagyta el a Törökországot az EU irányába

Törökország nyugati határainak csütörtök éjszakai megnyitása óta 117 ezer 677 migráns hagyta el az országot az Európai Unió irányába - közölte Süleyman Soylu török belügyminiszter hétfőn hivatalos Twitter-fiókján.

Soylu szűkszavú bejegyzésében részleteket nem közölt. A török belügyminiszter által közölt adatok az Európába tartó bevándorlók számának óriási léptékű növekedéséről tanúskodnak, a tárcavezető szombat éjszaka még csak 47 ezer, vasárnap délelőtt pedig már 76 ezer távozó migránsról számolt be.

Mindazonáltal az elsősorban érintett görög hatóságok a török adatokat cáfolják, mondván az időközben megerősített határvédelemnek köszönhetően a tízezresre duzzadt migránstömegből csak nagyon kevesen tudják átlépni ténylegesen a határt, és aki megteszi, azt is őrizetbe veszik vagy visszaküldik.

Soylu szavaira hivatkozva a török sajtó hétfőn arról számolt be, hogy a belügyminiszter mindenekelőtt emberhez méltó, és a vonatkozó jogi szövegeknek megfelelő viselkedésre szólította fel a görög hatóságokat. Hangsúlyozta: Törökország soha nem járt el olyan embertelen módon, mint ahogy a görög hatóságok a török Edirne város közelében húzódó határnál, amikor paprikasprayt vetettek be a menekültstátuszt kérelmezők ellen.

Ömer Celik, a török kormánypárt szóvivője, aki a napokban első hivatalos forrásként erősítette meg a török határnyitásra vonatkozó értesüléseket, hétfői sajtótájékoztatóján "embertelen hozzáállásnak" minősítette, hogy a görög biztonsági erők a menekültek megfékezése érdekében könnygázt és hanggránátokat is felhasználnak, sőt az egyik migránst - a Reuters brit hírügynökség hétfői jelentésével egybehangzóan - meg is ölték. A görög kormány szóvivője a Twitteren hamisnak nevezte a hírt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.