Városlista
2020. szeptember 25, péntek - Eufrozina

Hírek

2012. Március 29. 07:03, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Egyes önkormányzatok már kölcsönt is adnak a temetéshez

Egyes önkormányzatok már kölcsönt is adnak a temetéshez

Az elszegényedés velejárója, amikor a hozzátartozók nem képesek kigazdálkodni a temetés költségeit szeretteik elvesztésekor.

Gyakran az önkormányzatok finanszírozzák a végső búcsút. Igaz, a köztemetések elkerülése érdekében akad, ahol kölcsönt, segélyt adnak az érintett famíliáknak.

Az eladósodottsággal és a növekvő munkanélküliséggel magyarázzák, hogy a kistelepüléseken élők elhunyt szeretteik temetési költségeit se tudják vállalni. Barna Jánosné békéssámsoni polgármester szerint a hozzátartozók szégyenként élik ezt meg. A településen találtak egy módszert, mellyel könnyítenek a családok szűkös anyagi helyzetén, ilyen tragédia esetén. Az önkormányzatnál kölcsönt adnak a rászoruló családoknak. Az érintettek egy év alatt visszatörlesztik a pénzt.

Szarvason két tendencia figyelhető meg: nő a köztemetések száma; olyan elhunytak esetében is egyre többször kell elrendelni köztemetést, akiknek vannak családtagjaik. Mikó László, a szarvasi polgármesteri hivatal hatósági, szociális és családvédelmi osztályának helyettes vezetője azt mondta a Békés Megyei Hírlapnak, hogy a köztemetés fix költsége 100 ezer forint, amit utólag megpróbálnak behajtani. Méltányossági kérelmet azonban benyújthatnak, és alacsony jövedelem esetén lehetőség van a temetési költség részbeni vagy teljes elengedésére.

Mezőberényben is tapasztalják, többen kérnek kölcsönt a temetéshez, és emelkedik a köztemetések száma. Siklósi István polgármester elmondta, idén öt alkalommal támogatták kölcsönnel a hozzátartozókat, s kétszer volt köztemetés. Tavaly szinte egész évben kellett ennyiszer segítenie az önkormányzatnak. Akik kölcsönt kérnek a végtisztességhez, általában a hamvasztás mellett döntenek, hiszen az kevesebbe kerül, mint a koporsós temetkezés.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 25. 09:01, péntek | Belföld

Életét vesztette egy villamoskocsik között átmászó férfi Budapesten

Másfél kilométeren keresztül vonszolt magával egy villamos egy férfit, aki a jármű alá esett, amikor két szerelvény között megpróbált átmászni

2020. Szeptember 25. 08:16, péntek | Belföld

Zivatarveszély miatt adott ki figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat

Többfelé heves zivatarokkal, valamint nagy mennyiségű csapadékkal érkezik a hidegfront pénteken.

2020. Szeptember 25. 08:02, péntek | Belföld

Világszenzáció! Azonosították az első magyarországi dinoszaurusztojás-leletet

A pár centiméteres, ovális alakú, különös felülettel rendelkező tojásmaradvány az iharkúti ásatások során került elő, és vélhetően egy kistermetű ragadozó dinoszaurusztól származott;

2020. Szeptember 25. 06:00, péntek | Belföld

Még egy hétig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Egy hetük maradt az általános forgalmi adó (áfa) levonására jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket