Városlista
2020. február 22, szombat - Gerzson

Hírek

2012. Március 29. 07:03, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Egyes önkormányzatok már kölcsönt is adnak a temetéshez

Egyes önkormányzatok már kölcsönt is adnak a temetéshez

Az elszegényedés velejárója, amikor a hozzátartozók nem képesek kigazdálkodni a temetés költségeit szeretteik elvesztésekor.

Gyakran az önkormányzatok finanszírozzák a végső búcsút. Igaz, a köztemetések elkerülése érdekében akad, ahol kölcsönt, segélyt adnak az érintett famíliáknak.

Az eladósodottsággal és a növekvő munkanélküliséggel magyarázzák, hogy a kistelepüléseken élők elhunyt szeretteik temetési költségeit se tudják vállalni. Barna Jánosné békéssámsoni polgármester szerint a hozzátartozók szégyenként élik ezt meg. A településen találtak egy módszert, mellyel könnyítenek a családok szűkös anyagi helyzetén, ilyen tragédia esetén. Az önkormányzatnál kölcsönt adnak a rászoruló családoknak. Az érintettek egy év alatt visszatörlesztik a pénzt.

Szarvason két tendencia figyelhető meg: nő a köztemetések száma; olyan elhunytak esetében is egyre többször kell elrendelni köztemetést, akiknek vannak családtagjaik. Mikó László, a szarvasi polgármesteri hivatal hatósági, szociális és családvédelmi osztályának helyettes vezetője azt mondta a Békés Megyei Hírlapnak, hogy a köztemetés fix költsége 100 ezer forint, amit utólag megpróbálnak behajtani. Méltányossági kérelmet azonban benyújthatnak, és alacsony jövedelem esetén lehetőség van a temetési költség részbeni vagy teljes elengedésére.

Mezőberényben is tapasztalják, többen kérnek kölcsönt a temetéshez, és emelkedik a köztemetések száma. Siklósi István polgármester elmondta, idén öt alkalommal támogatták kölcsönnel a hozzátartozókat, s kétszer volt köztemetés. Tavaly szinte egész évben kellett ennyiszer segítenie az önkormányzatnak. Akik kölcsönt kérnek a végtisztességhez, általában a hamvasztás mellett döntenek, hiszen az kevesebbe kerül, mint a koporsós temetkezés.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 22. 16:23, szombat | Belföld

Érdemes lenne bevezetni a kétlépcsős azonosítást az internetes csalások ellen

A kétlépcsős azonosítás (kétfaktoros autentikáció) jelenthet megoldást az internetes csalásokkal szemben - mondta Bársony Péter kiberszakértő szombaton az M1 csatornán.

2020. Február 22. 14:16, szombat | Belföld

Alig egy hét maradt a kgfb-díjak befizetésére

Alig egy hét maradt a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) díjának befizetésére - figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) és a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

2020. Február 22. 11:08, szombat | Belföld

Elfogtak egy hackert, aki feltörte egy áruház weboldalát

A rendőrök elfogtak egy hackert, aki egy műszaki cikkeket forgalmazó áruház weboldalát törte fel és a megrendelt árukért nem fizetett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2020. Február 22. 08:30, szombat | Belföld

Az adatokban rejlik az üzleti siker titka

Egész más felfogásban kell tanítani a statisztikát, mint eddig. Egyrészt meg kell szerettetni a tantárgyat a hallgatókkal, másrészt pótolni kell azokat a matematikai tudáshiányokat -