Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Január 13. 17:55, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Egyre gyakrabban fordulnak elő tömeges pusztulások a madarak, a halak és a tengeri gerinctelen állatok körében - állapította meg egy új

Egyre gyakrabban fordulnak elő tömeges pusztulások a madarak, a halak és a tengeri gerinctelen állatok körében - állapította meg egy új

Egyre gyakrabban fordulnak elő tömeges pusztulások a madarak, a halak és a tengeri gerinctelen állatok körében - állapította meg egy új tanulmány.

Tömeges pusztulás, amikor egy populáció jelentős százaléka - akár több mint 90 százaléka - odavész rövid időn belül. Ilyen esetek ritkán fordulnak elő, ám óriási csapást jelenthetnek egy populáció számára.
Egészen mostanáig azonban egyetlen tanulmány sem foglalkozott a tömeges állatpusztulások gyakoriságában, kiterjedésében és okaiban fellelhető minták kvantitatív elemzésével - mondta Stephanie Carlson, a Kaliforniai Egyetem Berkeleyi Intézményének (Berkeley) munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.
A Berkeley, a San Diegó-i Egyetem és a Yale Egyetem kutatói releváns szakirodalmakra támaszkodva vették számba az 1940-től napjainkig dokumentált eseteket, mintegy 2500 állatfajra kiterjedően. Tanulmányukban, amelyet az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közöltek, 727 esetet vizsgáltak.
A szakemberek szerint eredményeik egy része talán annak tudható be, hogy az elmúlt évtizedekben megszaporodtak a tömeges állatpusztulásokról szóló jelentések, ám hangsúlyozták, hogy ezen tényező számításba vételét követően is arra jutottak, hogy bizonyos állatok esetében megnövekedett az esetek előfordulásának gyakorisága.
A szakemberek szerint a tömeges pusztulások elsődleges oka (26 százalékban) valamilyen betegség volt. Az esetek jelentős részének hátterében továbbá az emberhez közvetlenül köthető hatások, például a környezetszennyezés (19 százalék), a mérgező algavirágzáshoz hasonló környezeti problémák és az éghajlathoz köthető hatások (25 százalék) álltak.
A legsúlyosabb esetekben egyszerre több tényező is közrejátszott a pusztulásban. Az eredmények szerint a vizsgált hetven év alatt évente nagyjából eggyel nőtt a tömeges pusztulásos esetek száma - olvasható a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportálon.
A szakemberek szerint a jövőben akár amatőröket is be lehetne vonni a munkába az esetek valós idejű dokumentálása érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.