Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Február 20. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre népszerűbb a gyermekvasutas tanfolyam

Egyre népszerűbb a gyermekvasutas tanfolyam

A MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton hetvenhat leendő gyermekvasutas részvételével elkezdődött az ez évi tavaszi gyermekvasutas tanfolyam. Tavaly ugyanekkor 39-en kezdtek tanulmányokat. Ebből is látszik: egyre népszerűbb a Gyermekvasút, és népszerű az utasok körében is, hiszen egy év alatt 7,4 százalékkal nőtt az utasszám. 2013-ban közel 380 ezren utaztak a Gyermekvasúton.

Közösség, fegyelem, barátság, felelősség, tradicionális értékek – egyebek közt ezeket kínálja a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút a gyerekeknek, immáron több mint hatvan éve. A mostani nagy számú jelentkezés is mutatja, hogy a Gyermekvasút népszerűsége egyre nő, most februárban 76 gyermek kezdte meg a négy hónapos tanfolyamot, aminek a végén gyermekvasutasokká avatják őket, s „éles” szolgálatba állnak.

A gyermekvasutas képzés a beiratkozással indult Hűvösvölgyben, ahol egyúttal szülői értekezletet is tartottak. A hetvenhat (természetesen jó tanulmányi átlaggal érkező, 10-12 éves) gyerek az első nap találkozott a tanfolyami oktatókkal, megismerték, milyen foglalkozásokon sajátítják majd el a gyermekvasutas szolgálathoz szükséges szakmai ismereteket. Emellett megismerkedhettek az ifivezetőkkel (korábbi gyermekvasutasokkal), akik kinőtték már – koruknál fogva – a gyermekvasutasságot, de visszajárnak, hogy átadják a tudást az utódok számára. A nap végén utazásra is sor került a Gyermekvasút gyönyörű, kanyargós vasútvonalán.

Nem kis feladatot és felelősséget vállal magára az, aki gyermekvasutasnak jelentkezik. A képzés ugyanis négy hónapos. Heti egy alkalommal elméleti és gyakorlati foglalkozásokon vesznek részt a MÁV Baross Gábor Oktatási Központban, a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthonépületben és a Gyermekvasút állomásain. Természetesen általános iskoláikban is folytatniuk kell a tanulást, s ott is jó eredményt kell produkálniuk. Június elején teszik le a vizsgát, majd ezután ünnepélyes keretek között gyermekvasutassá avatják őket. Az első szolgálatuk a nyári hónapokban lesz.

Általánosságban elmondható, hogy a gyermekvasutasok nagy része budapesti, illetve az agglomerációban lakik, de egyre többen jelentkeznek az ország távolabbi részeiből. Ebből is látszik, hogy a Széchenyi-hegyen végzett nevelő-oktató munkát országszerte elismerik. A MÁV-nál dolgozó vasutasok, kollégáknak tekintik a gyermekvasutasokat, sőt sok kisvasutas később „nagy” vasutassá válik. Mára már több mint tizenötezer azoknak a száma – közülük számosan a társadalom, az oktatás és vasút kiemelkedő vezető személyiségeivé váltak –, akik gyermekkoruk legszebb idejét kisvasutasként a Gyermekvasúton (vagy a korábbi Úttörővasúton) töltötték. A gyermekvasúti szolgálat – ugyanúgy, mint a nagyvasútnál – egyfajta összetartozást is jelent. A gyermekvasutasok is szabályosan teljesítenek szolgálatot, előtte elsajátítják a vasúti jelzési és forgalmi ismereteket, szabályokat, majd vizsgát tesznek, hogy aztán teljes felelősséggel irányíthassák a kisvonatokat, szolgálják a Gyermekvasutat és – főként az utasokat.

Az utasok pedig örömmel veszik igénybe a gyermekvasutasok szolgáltatásait, hiszen egyre többen utaznak a Gyermekvasúton, a tavalyi évben 376.296-an, 7,4 százalékkal többen, mint 2012-ben. Az utazási szokásokra jellemző, hogy minden évben, így tavaly is augusztusban utaztak a legtöbben, de a május is erős. Októberben pedig a kellemes ősz vonzza a kirándulókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton