Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 18. 07:48, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Egyszerűsödhet a szívbetegek élete

Egyszerűsödhet a szívbetegek élete

Bizonyos szívritmus-zavarok kezelésére világszerte milliók élnek olyan műszerrel a mellkasukban, amelyet angol neve alapján mindenütt úgy hívnak: pacemaker.

Ezt az életet mentő eszközt a szakorvosnak rendszeresen ellenőrizni kell, ami mind a betegnek, mind az orvosnak megterhelést jelent, de egy új, távolból működő eljárás ezt a hagyományos módszert jórészt fölválthatja.

Főleg idős korban fordul elő, hogy a szívműködés kórosan lelassul és ez mind súlyosabb panaszokhoz vezet, sőt bizonyos mértéken túl életveszélyt jelent. A szívösszehúzódások ütemét különleges sejtek adják, amelyek a szív felső részében összefüggő csomóba, az úgynevezett szinuszcsomóba tömörülnek, ezért ha az onnan eredő ritmus életveszélyesen lassúvá válik, azt beteg szinuszcsomó tünetcsoportnak nevezik.

Ilyenkor pacemaker-beültetés a biztonságos kezelés. Philippe Mabo és munkacsoportja Franciaország 43 szívsebészeti központjában 538 beteg szinuszcsomó tünetcsoportban szenvedő beteget gyűjtött össze. Valamennyien azonos típusú pacemakert kaptak, de azt követően a teljes csoportot véletlenszerűen két részre osztották.

A következő 18 hónapban 269 beteg az eddig kidolgozott módszer szerint meghatározott időben megjelent ellenőrző vizsgálatra és azt a szívgyógyászati központ munkatársai előírásosan elvégezték. A másik ugyanolyan létszámú csoport nem látogatta meg a klinikát, mert a pacemakerében lévő műszer sűrűn, éjjel-nappal jeleket sugárzott a gyártó cég központjába és a bármilyen kezelést igénylő ritmuszavart számítógépen a kezelőorvosnak küldött át.

Az elektronikus távellenőrzés betegnek-orvosnak egyaránt időnyereséget jelentett. A pacemaker viselőjét a műszer védte az esetleges ritmuszavar ellen és csak akkor kellett fölkeresnie a klinikát, ha az informatika olyan eltérést mutatott, amely speciális beavatkozást igényelt. A megfigyelési idő alatt a hagyományos módon ellenőrzött csoport tagjai 145 napon jelentek meg a kórházban, míg a távellenőrizettek csupán 28 alkalommal jártak személyesen az intézetben – olvasható a European Heart Journal szaklapban.

Mabo professzor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban ez a technika már törvényesen engedélyezett, alternatív módszer. Fontos lenne, hogy ezt az Európai Unióban is szabályozzák és ezzel betegnek és orvosnak egyaránt megkönnyítsék a műszer ellenőrzését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.