Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Szeptember 22. 00:00, vasárnap | Helyi

Együttműködés a hallássérült fiatalok felsőfokú tanulmányaiért

Együttműködés a hallássérült fiatalok felsőfokú tanulmányaiért

A hallássérült emberek felsőfokú tanulmányainak elősegítése érdekében pénteken, az Edutus Főiskola és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) együttműködési megállapodást kötött

A megállapodást Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára jelenlétében Dr. Kósa Ádám, a SINOSZ elnöke és Dr. Jandala Csilla, az Edutus Főiskola megbízott rektora írta alá.

A sajtónyilvános keretek között megrendezett aláíráson Fülöp Attila elmondta, örül, hogy a Főiskola átérzi a fogyatékkal élő emberek oktatási ügyének fontosságát, majd hozzátette, hogy a kormányzat minden ilyen kezdeményezést támogat. Az államtitkár beszéde végén köszönetet mondott mindazon hallássérült nevében, akik ennek a megállapodásnak köszönhetően az Edutus Főiskola padsoraiban ülhetnek majd.

Dr. Jandala Csilla elmondta, hogy ennek a megállapodásnak a megkötését hosszú egyeztetési folyamat előzte meg. Az Edutus Főiskola az oktatási módszereit úgy fejleszti, hogy megtalálja azokat a technikai megoldásokat, amellyel a hallássérültek könnyebben elsajátíthatják a tananyagot.

Dr. Kósa Ádám az együttműködést méltatva kiemelte, hogy a Szövetség örömmel áll az együttműködéshez, ugyanis – ahogy azt hangsúlyozta – az oktatást még inkább hozzáférhetővé kell tenni a hallássérült emberek számára, hiszen a tanulás a kulcs ahhoz, hogy a társadalom teljes körű tagjai között tudhassuk a fogyatékkal élő embereket. Külön kiemelte, hogy nem elhanyagolható, hogy a siketek között a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya 4,1 százalék a KSH 2011-es népszámlálási adatai alapján.

A megkötött megállapodás értelmében a Főiskola a hallássérült jelentkezők számára rugalmas tanulmányi időbeosztást, vizsgarendet és konzultációs lehetőségeket biztosít, valamint teljes körű e-learning és elektronikus oktatást nyújt.

A SINOSZ által az EDUTUS-hoz irányított első húsz jelentkező kedvezményes áron jut laptophoz, és egy „virtuális konzultációs teret” is kialakít a Főiskola számukra, hogy az oktatási anyagok otthonról, elektronikus úton is könnyen elérhetővé váljanak. Emellett a Főiskola tutort is biztosít, aki személyre szabott segítséget nyújt majd a diákoknak.


A SINOSZ a rendelkezésére álló információs csatornáin (honlap, újság, rendezvények stb.) tájékoztatást ad a Főiskola képzéseiről, hogy ezáltal is szorosabbra fűzzék az együttműködést az intézménnyel.

A Szövetség szakmai támogatást nyújt az Edutus Főiskolának a tervezett képzésekre való felkészüléshez, valamint nyílt napot szervez, hogy a Főiskola képzéseit ezen a csatornán keresztül is megismertethesse tagjaival.

A siketek világnapját hagyományosan szeptember utolsó hétvégéjén tartják, így az együttműködés aláírásának szeptember 20-ára tervezett időpontja külön aktualitást adott az eseménynek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya