Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 26. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Élelmiszerbiztonság: a farmtól az asztalig

Élelmiszerbiztonság: a farmtól az asztalig

A 2008-as ágazati törvény egy keret jogszabályba öntötte, hogy milyen intézkedéseket kell megtenni ahhoz, hogy a termőföldtől az asztalig követve az élelmiszerek útját az asztalokra jó minőségű, higiénikus táplálékok kerüljenek. A 2013-2022-re meghirdetett élelmiszerlánc biztonsági stratégiai program egy még magasabb szintű ellenőrzést ír elő - ismertette a Rádió Orient műsorában Dr. Boncz Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője.

Az igazgatóság feladata viszonylag összetett, hiszen a farmokon tartott állatok egészségének ellenőrzésétől kezdve a kész ételek és vendéglátóegységek ellenőrzéséig végzik tevékenységüket. Ezt az összetett feladatkört a 2008-as ágazati törvény foglalta össze, öntötte egy keretjogszabályba. A kör még tovább bővült a tenyésztési feladatok hatósági ellenőrzésével. Az osztályok együttműködése jó, az értekezleteken túl rendszeres napi kapcsolatban vannak. A munkát többségében hatósági állatorvosok látják el, de közegészségügyi szakember, élelmiszermérnök, agrármérnök és szaksegédek is dolgoznak az igazgatóságon.

A hatósági állatorvosok munkáját nagyban segítik a jogosult állatorvosok, akik feladataik tekintetében az általános állatorvos és a hatósági állatorvos közti hatósági szinten helyezkednek el. Elvégzik a farmon a vizsgálatokat, vért vesznek az állatoktól, és a hatósági állatorvos a vizsgálati eredmények után eldönti a további teendőket. Általános és hatósági állatorvosból is hiány van Zalában, mert aki erre a pályára megy, az inkább gyógyítani szeretne. Emiatt kevesen akarnak a hatósági oldalon dolgozni, pedig fontos a járványmentes környezet megőrzése, ami a hivatal munkája - hangsúlyozta Dr. Boncz Attila.

Az egészséges élelmiszerekhez fontos a járványmentes környezet, ehhez országos program alapján járványügyi monitoring programokat működtetnek. Zalában jelenleg nincs járványvizsgálat terén intézendő dolguk, biztonságosan lehet élő állatot ki-és beszállítani. A sertésállomány éves ellenőrzése lassan befejeződik, a szarvasmarha állomány ellenőrzés pedig folyamatban van a járványok, fertőzések megelőzése érdekében. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal év elején közzéteszi, hogy az állományokban hány állatot kell évente vizsgálni, valamint a megyei végrehajtást is ők szervezik, ellenőrzik - mondta a Zalai Igazgatóság vezetője.

Horvátország uniós csatlakozásával megszűnt Letenyén az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzés, ahol előtte szigorúan ellenőrizték azt, hogy mi kerül be az Unió területére. Most az itteni határon megszűnt a kontroll, de a térségben fokozottabb mélységi ellenőrzések zajlanak. Ferihegyen, például továbbra is működik az állategészségügyi ellenőrzés.

Ha valamely állattartó telepen vagy vágóhídon betegség gyanúja merül fel, akkor a tulajdonosnak bejelentési kötelezettsége van a szolgáltató, illetve a hatósági állatorvos felé, aki ezt követően szolgálati úton tovább jelenti az esetet az élelmiszerlánc felügyeleti hatóságnak.. Ez utóbbi intézkedik és továbbküldi a vizsgálati anyagot, valamint zárlatot rendel el az állatállománynál. Ha nem fertőző, bejentési kötelezettség alá tartozó a betegség, akkor feloldják a zárlatot, ha pedig igazolódik a fertőzés, akkor az előírások szerint vagy gyógykezelik vagy felszámolják az állományt és fertőtlenítenek. „A legfontosabb, hogy a kórokozótól meg kell szabadulni” - mutatott rá a szakember.

Minden élő állat szállítmány, ami kimegy vagy bejön az országba, hatósági állatorvosi ellenőrzésen esik át. A távolabbról, harmadik országból érkezőnél még fokozottabb az ellenőrzés. A Kínában megjelenő H7N9 madárinfluenza oka valószínűleg az emberközelibb tartási technológia, az éghajlat és a nagyobb állatsűrűség. Az igazgatóság ezt a vírust fokozott figyelemmel kíséri - hangsúlyozta Dr. Boncz Attila.

A kész élelmiszerek ellenőrzése is része a monitoring programnak. Főhatósági utasítás alapján megkapják a megyei programot, melynek részeként élelmiszer mérnök kollégák és hatósági állatorvosok széles körűen, forgalmazásból, előállításból vesznek le mintát, amit aztán vizsgálnak, értékelnek. A 2013-2022-re meghirdetett élelmiszerlánc biztonsági stratégiai program egy még magasabb szintű ellenőrzést ír elő.

Leggyakoribb élelmiszer eredetű megbetegedés a szalmonella. Ilyen esetben 2-3 órán belül az ételből vett mintának a laborban kell lennie. Sokszor azonban a calicivírus áll a rosszullét hátterében. Nyáron fontos az ételek biztonságos hűtése: ez otthon saját felelősség, a hivatal ellenőrzése csak a közfogyasztásra korlátozódik. A vendéglátóhelyeken rendszeresen és bejelentés alapján is ellenőriznek. Az élelmiszerért a tulajdonos a felelős, a hatóság csak ellenőriz- zárta a beszélgetést Dr. Boncz Attila.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország