Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. Március 10. 10:09, hétfő | Helyi

Életmentőket köszöntöttek a közgyűlésen

Életmentőket köszöntöttek a közgyűlésen

Mozgalmas esztendőt tudhatnak maguk mögött a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai

Az esztendőt a férfi és női csapat ragyogó olimpiai szereplése, majd az egyesület 100 éves fennállásának jubileumi ünnepsége koronázta meg. A többi között ez is elhangzott a péntek esti közgyűlésen, melyen részt vett Janky Róbert, a Tatabányai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka, Futó Lajos, a Megyei Tűzoltó Szövetség vezetője, valamint Hartdégen József a település polgármestere is.
Az önkéntesek elsőként Somlói József emléke előtt hajtottak fejet. Az örökös parancsnokhelyettes több évtizeden keresztül ténykedett az egyesületben, de már sajnos nem lehet közöttük.
A közgyűlés kezdeteként Hartdégen Tibor parancsnok ismertette részletesen a mögöttük álló esztendő legfontosabb eseményeit, így a márciusi rendkívüli időjárást is, amely miatt folyamatosan járőröztek a községben, figyelemmel kísérve a hó helyzet alakulását. A kritikus napokban két járművet kellett kimenteniük, s egy őstermelőnek is segítettek az állataihoz való eljutásban. Május elején egy gépjárműbe szorult sérültet szabadítottak ki, majd elszállították az autót, júniusban pedig a dunai árvíz miatt közel 60 órán keresztül biztosítottak hat fővel folyamatosan egy gátszakaszt Neszmélynél, illetve a nappali időszakokban húsz egyesületi tag segített különböző helyszíneken a homokzsákok pakolásában. Júliusban a futballpálya öntöző rendszerének beüzemelésében vettek részt, augusztusban a horgász egyesület kérésére a tó vizét szellőztették meg a halpusztulás megállítása érdekében, s a számos tennivaló mellett kitartóan készültek a franciaországi Tűzoltó Olimpiára, ahonnan a férfiak országos csúcsot állítva arany-, a hölgyek pedig ezüstminősítéssel érkeztek haza.

A fennállásunk évszázados, gazdag múltját annak köszönhetjük, hogy folyamatosan szerveztük a tagságot, mindig is fontos célként tűztük ki a fiatalok bevonását a munkánkba, a megfelelő képzésbe – fogalmazott a parancsnok, visszatekintve a tavalyi jubileumi ünnepségre, melyen a Belügyminisztérium csapatzászlót adományozott az egyesületnek.
A tűzoltóságok és a katasztrófavédelem az elmúlt négy évben komoly szerkezeti változásokon ment keresztül. Ezzel együtt elkezdődött egy törekvés, mellyel az önkéntes tűzoltó egyesületek szerepe is megváltozik. Akár területtel rendelkező, önállóan vonuló egyesületté is előléphetnénk. Jelenleg azonban sajnos sem személyi, sem eszközi, sem anyagi vonatkozásban nem tudjuk maradéktalanul teljesíteni a feltételeket, de törekszünk a megteremtésükre – ez már Schäffer László egyesületi elnök beszámolójában hangzott el, s a témához kapcsolódva később Janky Róbert elmondta: mostanáig három kategóriába sorolva működtek az egyesületek, ám várhatóan pár hónapon belül kiegészül az elnök által említett negyedikkel az ún. beavatkozó önkéntes tűzoltóság fogalma alapján. Az az egyesület sorolható majd az 1-es kategóriába és kaphat önálló működési területet, amely évi közel 4 500 óra készenlétet vállal és 15 percen belüli riaszthatóságot tud biztosítani. Az idei munkaterv ismertetése után Schäffer László négy életmentőnek mondott köszönetet és adott át elismerő oklevelet. Herbert Gábor és Schäffer Péter egyesületi tagok Erl Attila körzeti megbízott riasztása alapján érkeztek január 23-án a helyi szabadidő tóhoz, amelyben egy női test lebegett. A védőruhát viselő tűzoltók a tó hínáros alja miatt nem tudták kihúzni az életjeleket mutató asszonyt, ezért id. Richter Ferenc pártoló tag segítségét kérve csónakot szállítottak a partra, majd beeveztek és sikerrel mentették ki a vízből, s átadták a helyszínre érkező mentősöknek.

A közgyűlésen Futó Lajos hozzászólásából az is kiderült, hogy a Magyar Tűzoltó Szövetség tavaly novemberben Schäffer Lászlót bízta meg az Ifjúsági Tagozat vezetésével, később pedig Hartdégen József fejezte ki köszönetét és elismerését az egyesületet vezetése, tagjai részére. A 2013-as év igen méltó volt a 100 éves jubileumhoz, s Vértessomló méltán büszke az egyesületre – fogalmazott a polgármester, kiemelve a márciusi hó helyzet és a dunai árvíz során tanúsított helytállásukat. A tavaly márciusi eseményeket felidézve hangsúlyozta: a szervezet szükségességét és a kiváló működésének hatékonyságát jelzi, hogy – bár csak magukra számíthattak – Vértessomló mindvégig megközelíthető volt közúton. Az árvízi védekezéshez nyújtott segítségnyújtás kapcsán pedig megjegyezte: hívás, kérés nélkül indultak. A polgármester szerint mindez és a korábbi évek eseményei is igazolják, hogy nem csak a falun belül, hanem azon kívül is számíthatnak a somlói önkéntes tűzoltókra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya