Városlista
2020. január 26, vasárnap - Vanda

Hírek

2011. November 09. 14:16, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Elfeledett várost tárnak fel

Elfeledett várost tárnak fel

A maják elfeledett városát tárják fel Mexikóban, a Yucatán-félszigeten.

A települést az úgynevezett preklasszikus korban, Kr. e. 250 táján alapították. A városban, amelynek kiterjedése harminc négyzetkilométer lehet, több grandiózus építmény is van, közülük a legnagyobb negyvenhat méter magas – olvasható a The Archaeology News Network régészeti hírportálon.

Az Ichkabal régészeti helyszínt 1995-ben véletlenül fedezte fel egy helybéli lakos, bizonyos Alejandro Cano, aki felfigyelt a prekolumbián leletekre. A feltárások csak tizenöt évvel később kezdődtek és az eredeti tervek szerint a régészeti helyszínt már az idén megnyitották volna a látogatók előtt. A maják városát azonban vastag földréteg borítja, a területet benőtte a dzsungel, így a feltárások nehézségei és a pénzügyi források szűkössége miatt a megnyitást 2013-ra halasztották. Mint Adriana Velazquez, a Nemzeti Antropológiai és Történeti Kutatóintézet Quintana Roo szövetségi állambeli központjának igazgatója elmondta, a város fontos szerepet játszhatott a maja történelemben.

„A kezdetektől fogva a maja uralkodók hatalmukat grandiózus építkezésekkel fejezték ki, olyanokkal, amelyek az elfeledett városban sorakoznak” – fogalmazott Adriana Velazquez. A régészek a település két legfőbb építményét tárják fel, de tervezik a kisebb létesítmények feltérképezését is, hogy képet kapjanak a város fejlődéséről és a különböző épületek rendeltetéséről.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 26. 05:00, vasárnap | Belföld

Több megyében ónos esőre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az ónos eső veszélye miatt több megyére figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton.

2020. Január 26. 05:00, vasárnap | Belföld

Hanggránát robbant egy szurkoló kezében Székesfehérváron

Súlyos, maradandó sérülése keletkezett egy a budapesti férfinak, amikor felrobbant a kezében egy hanggránát Székesfehérváron, a MOL Fehérvár-Budapest Honvéd NB I-es bajnoki labdarúgó mérkőzés előtt szombaton

2020. Január 25. 16:30, szombat | Belföld

Kétmilliárdos onkológiai fejlesztést adtak át Miskolcon

Az onkológiai ellátás fejlesztése érdekében csaknem kétmilliárd forintba kerülő eszközöket adtak át pénteken Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban.

2020. Január 25. 13:26, szombat | Belföld

Tatabányán eltörölték a bölcsődei gondozási díjakat

Tatabányán március elsejétől a fiatal családok terheinek enyhítésére az önkormányzati bölcsődékben eltörölték a gondozási díjakat a közgyűlés egyhangú döntésével - tájékoztatta a polgármester az MTI-t.