Városlista
2020. július 9, csütörtök - Lukrécia

Hírek

2011. November 09. 14:16, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Elfeledett várost tárnak fel

Elfeledett várost tárnak fel

A maják elfeledett városát tárják fel Mexikóban, a Yucatán-félszigeten.

A települést az úgynevezett preklasszikus korban, Kr. e. 250 táján alapították. A városban, amelynek kiterjedése harminc négyzetkilométer lehet, több grandiózus építmény is van, közülük a legnagyobb negyvenhat méter magas – olvasható a The Archaeology News Network régészeti hírportálon.

Az Ichkabal régészeti helyszínt 1995-ben véletlenül fedezte fel egy helybéli lakos, bizonyos Alejandro Cano, aki felfigyelt a prekolumbián leletekre. A feltárások csak tizenöt évvel később kezdődtek és az eredeti tervek szerint a régészeti helyszínt már az idén megnyitották volna a látogatók előtt. A maják városát azonban vastag földréteg borítja, a területet benőtte a dzsungel, így a feltárások nehézségei és a pénzügyi források szűkössége miatt a megnyitást 2013-ra halasztották. Mint Adriana Velazquez, a Nemzeti Antropológiai és Történeti Kutatóintézet Quintana Roo szövetségi állambeli központjának igazgatója elmondta, a város fontos szerepet játszhatott a maja történelemben.

„A kezdetektől fogva a maja uralkodók hatalmukat grandiózus építkezésekkel fejezték ki, olyanokkal, amelyek az elfeledett városban sorakoznak” – fogalmazott Adriana Velazquez. A régészek a település két legfőbb építményét tárják fel, de tervezik a kisebb létesítmények feltérképezését is, hogy képet kapjanak a város fejlődéséről és a különböző épületek rendeltetéséről.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 09. 07:19, csütörtök | Belföld

Magyar áldozata is van egy ausztriai sziklaomlásnak

Sziklaomlás miatt ketten meghaltak az ausztriai Stájerország tartományban szerdán, egy 50 éves magyar és egy 21 éves grazi nő; nyolcan megsérültek.

2020. Július 09. 05:16, csütörtök | Belföld

Életfogytiglanra súlyosították a nyéstai emberölés egyik vádlottjának büntetését

Súlyosabb fegyházbüntetésre ítélte a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla a nyéstai emberölés vádlottjait, akik vascsővel vertek halálra egy idős asszonyt; az egyik vádlott életfogytiglani büntetést kapott

2020. Július 08. 18:00, szerda | Belföld

Továbbra is lecsengőben a járvány, de a készültséget fenn kell tartani

Továbbra is lecsengőben a járvány, de a készültséget fenn kell tartani - írta a koronavirus.gov.hu szerdán a honlapján.

2020. Július 08. 15:50, szerda | Belföld

Idős nőre támadt rá egy kutya Hernádkércsen

Idős nőre támadt rá egy nagytestű kutya Hernádkércsen. Az állat gazdájával szemben eljárás indult - közölte a rendőrség szerdán a honlapján.