Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. December 09. 07:20, hétfő | Bulvár
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - fotó: startrek.com

Elhunyt a Star Trek és a MASH sztárja

Elhunyt a Star Trek és a MASH sztárja

Elhunyt 79 éves korában René Auberjonois, az amerikai tévésorozatok egyik sztárja vasárnap.

Auberjonoist leginkább a Benson és a Star Trek: Deep Space Nine című sorozatokból ismert, de emlékezetes alakításaként jegyzik fel a filmkritikusok szereplését a MASH című háborús tévésorozatban.

A színész vasárnap délután, Los Angelesben lévő otthonában hunyt el tüdőrákban. A fia értesítette erről az amerikai sajtót.

Az első méltatások emlékeztetnek arra, hogy Auberjonois elsősorban karakterszínészként vált elismertté, már az 1960-as években. Akkoriban még színházban dolgozott. Az 1970-es évektől lett több amerikai tévésorozatnak is a sztárja, majd sitcomok szereplője.

"Valamennyi karakter én vagyok, és szeretem, hogy ez így van" - mondta egy interjújában 2011-ben.

René Auberjonois New Yorkban született, művészcsaládban. Édesapja svájci író-újságíró, nagyapja - akit szintén René Auberjonois-nak hívtak - ismert svájci impresszionista festőművész volt. Édesanyja révén Bonaparte Napóleon francia császárt mondhatta rokonának.

Auberjonois Pittsburghben szerzett egyetemi diplomát, majd 1968-ig vándortársulatokkal járta az Egyesült Államokat. 1968-ban egyszerre három szerepet is kapott a Broadway-n, ahol a többi között sikeresen alakította William Shakespeare Lear király című darabjában a Bolond szerepét.

Több színházi produkcióban vett részt, majd hét esztendőn keresztül alakította Odót a Star Trek: Deep Space Nine című televíziós sorozatban.

1970-ben a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Tony-díjjal ismerték el a Coco Chanelről készült Coco című musicalben nyújtott alakítását, majd ezt követően még háromszor jelölték Tony-díjra.

A művész ismert volt szinkronszínészként és rendezőként is.

Címkék: elhunyt, mash, sorozat, star trek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.