Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 20. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Elkaszálták a kórházi áramközbeszerzést

Elkaszálták a kórházi áramközbeszerzést

Jogsértőnek találta, ezért megsemmisítette a kórházak közös áramközbeszerzésére kiírt eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottság. Az államosított kórházakat fenntartó GYEMSZI már két éve milliárdos megtakarításokat ígért a központosított közbeszerzésekkel, de ezek az óta is csak bukdácsolnak - írja a Világgazdaság.

Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója levélben értesítette az állami fenntartású kórházakat arról, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette az intézmények közös villamosenergia-közbeszerzésére kiírt eljárást. A határozat szerint az – egyébként a bizottság elnökének kezdeményezésére indított – eljárás során ugyanis több okból is jogsértőnek találták a GYEMSZI eljárását.

A testület szerint nem írhattak volna ki hirdetmény közzététele nélkül induló tárgyalásos eljárást, annak ellenére sem, hogy a még tavaly ősszel kiírt nyílt eljárást eredménytelennek kellett nyilvánítani, mivel azon egyetlen energiaszolgáltató sem tett ajánlatot. A Döntőbizottság nem látta megalapozottnak emellett azt sem, hogy a felhívás a korábbiakhoz képest több tekintetben – az abban részt vevő kórházak száma, a vásárolni kívánt energiamennyiség, a közbeszerzés időtartama - is módosult.

A döntés még augusztus 21-én született, a GYEMSZI azonban erről csak szeptember 17-én tájékoztatta a kórházigazgatókat. Ez azért nem mellékes, mert a kórházaknak szeptember elsejei hatállyal fel kellett mondani korábbi szerződéseiket, így a kórházaknak jelenleg nincs áramszolgáltató partnerük. Levelében a főigazgató arra kéri a kórházvezetőket, hogy az intézmény folyamatos működtetése és fenntartása érdekében „szíveskedjenek intézkedni a kórházak megfelelő villamosenergia-ellátásáról”. Mégpedig december 31-ig, de legfeljebb az új közbeszerzés eredményes lezárultáig, 30 napos felmondási határidővel.

Ugyanez volt a helyzet az áramközbeszerzés első, sikertelen fordulójában, és a kórházak akkor is csak a korábbinál előnytelenebb feltételekkel tudtak újra szerződni. Így ahelyett, hogy a nagy központi beszerzés nyomán olcsóbban jutottak volna áramhoz, drágábban kellett megvásárolniuk azt.

Csak kicsivel jobb a helyzet a gyógyszer-közbeszerzésekkel. A kórházakban leggyakrabban használt orvosságok központi beszerzését először 2012 első felére, majd tavaly év végére ígérték, ám az végül csak az idén realizálódott. Ám ez a beszerzés egyelőre csak 62 hatóanyagot érint, a többit az intézmények immár szabadon beszerezhetik, igaz, a szerződések nem szólhatnak egy évnél hosszabb időtartamra, ami miatt nehéz igazán kedvező árat kiharcolni – mondják a szakértők.

A GYEMSZI által bonyolított közbeszerzések közül a földgáztender bizonyult eddig a legsikeresebbnek. A Fővárosi Gázművekkel még tavaly megkötött szerződés azonban idén július 1-jén lejárt, az új eljárást érthetetlen okokból csak július 12-én hirdették meg, az új szerződés a hirdetmény szerint így csak októbertől lesz hatályos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország