Városlista
2019. november 17, vasárnap - Hortenzia, Gergő

Hírek

2012. Február 22. 07:15, szerda | Belföld
Forrás: mno / MTI

Elkészült a fagytérkép

Elkészült a fagytérkép

A Zürichi Egyetem egy geográfusa elkészítette a Föld tartósan fagyott területeinek, vagyis a permafrosztnak a térképét, amelyet a Google Earthön is láthatóvá tettek.

A térkép segítségével a kutatók felkészülhetnek a permafroszt felolvadásának veszélyére. A permafroszt olyan föld vagy sziklás terület, amelynek hőmérséklete legalább két éve fagypont alatt van és a klímaváltozás miatt veszélyes lehet. Ha ezek a területek ugyanis felolvadnak, a hegyekben szikladarabok válhatnak le és a völgyekbe zuhanhatnak. Emellett a függővasutak és áramvezetékek is megrongálódhatnak. Hogy megelőzzék ezeket a problémákat, a szakértőknek a lehető legpontosabban kell tudniuk, hol olvadhatnak fel a jövőben ilyen permafrosztok.

Stephan Gruber glaciológus világszintű permafroszttérképet készített, amely precízebb a korábbiaknál. A tudós becslései szerint a globális örökfagyterületek 22 millió négyzetkilométer kiterjedésűek. Ez a Föld területének egyhatoda. A helyi eloszlás Gruber szerint sok területen olyan, mint egy rongyszőnyeg: a fagyott területek szorosan a magasabb hőmérsékletű talajrétegek mellett is húzódhatnak. Így gyakran nagyon nehéz biztosan beazonosítani a permafrosztterületeket.

A zürichi szakértő térképe a levegő hőmérséklete és a magaslati fekvés adatain alapszik. Az információk a Google Earth segítségével is megtekinthetők. Gruber eredményeit a The Cryosphere című szakmagazinban mutatja be.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 16. 18:02, szombat | Belföld

Idén a koraszülötteket támogatja a közmédia a Jónak lenni jó! kampánnyal

A Jónak lenni jó! kampánnyal a koraszülötteket támogatja a közmédia idén; az összegyűjtött pénzt egy olyan szervezet - a Peter Cerny Alapítvány - kapja, amely 30 éve foglalkozik ezzel

2019. November 16. 12:12, szombat | Belföld

Belefulladt egy hároméves kislány a sárvári gyógyfürdő hullámmedencéjébe

Belefulladt egy hároméves kislány a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő hullámmedencéjébe. A még november 10-én történt tragikus esetről pénteken számolt be a nyugat.hu hírportál olvasói levelekre hivatkozva.

2019. November 16. 12:11, szombat | Belföld

Megöltek egy 65 éves nőt Ózdon

Holtan találtak egy 65 éves nőt Ózdon, a rendőrség bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást indított - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton a rendőrség honlapján.

2019. November 16. 09:08, szombat | Belföld

Tudatosan vásárolnak a magyar fogyasztók

A magyar vásárlók tudatosan költik a pénzüket - mondta Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnöke péntek reggel az M1-en.