Városlista
2020. február 19, szerda - Zsuzsanna

Hírek

2012. Február 22. 07:15, szerda | Belföld
Forrás: mno / MTI

Elkészült a fagytérkép

Elkészült a fagytérkép

A Zürichi Egyetem egy geográfusa elkészítette a Föld tartósan fagyott területeinek, vagyis a permafrosztnak a térképét, amelyet a Google Earthön is láthatóvá tettek.

A térkép segítségével a kutatók felkészülhetnek a permafroszt felolvadásának veszélyére. A permafroszt olyan föld vagy sziklás terület, amelynek hőmérséklete legalább két éve fagypont alatt van és a klímaváltozás miatt veszélyes lehet. Ha ezek a területek ugyanis felolvadnak, a hegyekben szikladarabok válhatnak le és a völgyekbe zuhanhatnak. Emellett a függővasutak és áramvezetékek is megrongálódhatnak. Hogy megelőzzék ezeket a problémákat, a szakértőknek a lehető legpontosabban kell tudniuk, hol olvadhatnak fel a jövőben ilyen permafrosztok.

Stephan Gruber glaciológus világszintű permafroszttérképet készített, amely precízebb a korábbiaknál. A tudós becslései szerint a globális örökfagyterületek 22 millió négyzetkilométer kiterjedésűek. Ez a Föld területének egyhatoda. A helyi eloszlás Gruber szerint sok területen olyan, mint egy rongyszőnyeg: a fagyott területek szorosan a magasabb hőmérsékletű talajrétegek mellett is húzódhatnak. Így gyakran nagyon nehéz biztosan beazonosítani a permafrosztterületeket.

A zürichi szakértő térképe a levegő hőmérséklete és a magaslati fekvés adatain alapszik. Az információk a Google Earth segítségével is megtekinthetők. Gruber eredményeit a The Cryosphere című szakmagazinban mutatja be.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 19. 18:01, szerda | Belföld

Közel 250 elektromos autót kapnak a kórházak

A kormány támogatásával 249 elektromos autót vásárolt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a hazai kórházak számára és folyamatban van a működtetésükhöz szükséges 135 állomásból álló töltőhálózat fejlesztése is

2020. Február 19. 16:10, szerda | Belföld

Egészségre káros terméket hívott vissza az egyik áruházlánc

Visszavont a forgalomból egy kakaókészítményt a Tesco, mivel abban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) határérték felett mért egészségre káros anyagokat.

2020. Február 19. 15:00, szerda | Belföld

Több mint 1300 teherautót és autóbuszt vizsgáltak, sok szegett szabályt

Több mint 1300 teherautót és autóbuszt vizsgált meg a közlekedési hatóság múlt heti akciójában - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az MTI-vel.

2020. Február 19. 14:03, szerda | Belföld

Ájulásig fojtogatta, majd megverte és megalázta élettársát egy férfi

Ájulásig fojtogatta, bántalmazta és megalázta volt élettársát egy férfi, akit a rendőrség emiatt aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít, az ügyészség pedig indítványozta letartóztatását