Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2015. Január 28. 09:14, szerda | Helyi

Elkészült A tatai Ökoturisztikai Központ

Elkészült A tatai Ökoturisztikai Központ

Tata Város Önkormányzata a 2009. szeptember 9-i ülésén határozatot hozott az Ökoturisztikai Központ és csatlakozó kerékpárút projekt hivatalos előkészítéséről és terveinek elkészítéséről és a KDOP 2.1.1 / b pályázatra való előkészítéséről. A fejlesztésre 413 millió 851 ezer forint állt rendelkezésre. Ebből 312 405 ezer forint a támogatási összeg, a további önerő összeget a helyi önkormányzat biztosítja. „Az Öreg tavi Ökoturisztikai Központ kialakítása a csatlakozó kerékpárutak felújításával Tatán és tematikus aktív turisztikai fejlesztések a kistérségben” című pályázatot a Regionális Fejlesztési Programok Irányító hatósága vezetője támogatásra érdemesnek minősítette. Az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ kialakítása lehetővé teszi 8 új munkahely biztosítását. A központ üzemeltetője a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt.
A projekt célkitűzése, hogy az Ökoturisztikai Központ a térségben egyedülálló, egyszerre több nagyobb turisztikai desztinációt is kiszolgálni képes turisztikai szolgáltatási pont legyen, melynek funkciói szinergikusan egymásra épülnek. Sikeres tematikus programtervezésének köszönhetően egyfajta térségi „kult-központtá” alakul, országos és akár nemzetközi jelentőségű turisztikai, sport, és kulturális rendezvények színvonalas kiszolgálójaként egyes nagyon fontos és fizetőképes célcsoportok körében jelentős ismertséget és látogatottságot szerez, továbbá a rendelkezésére álló eszközparkkal és egyedülálló erdei-iskolai oktatási, szemléletformálási tematikájával egész évben folyamatos látogatottságot biztosít a desztinációs területnek.
A projekt 2015. január 31-én sikeresen lezárul.
A projekt keretében kialakításra kerültek:
Ökoturisztikai Központ: információs központ, oktató központ, turisztikai kellékek-sportszerek shopja, csillagtúra központ, elsősegély, esélyegyenlőségi szolgáltatások.
Kerékpáros Ökoturisztikai Központ: Által-ér völgyi kerékpárút kiinduló és fogadó állomása és csillagtúra útvonalak kezdő és végpontja, kerékpárkölcsönző (mintegy 50 kerékpár és kiegészítők) és szerviz, információs központ, elsősegély hely, esélyegyenlőségi szolgáltatások: handbike és tandem bérlés és túrák, versenyek.
Vízi Ökoturisztikai Központ: Öreg-tavi és Által –ér, hajóbérlés, tárolás, oktatás, információs központ, elsősegély, fogyatékkal élők vízi sportközpontja: vitorlázás, speciális kajak, kajakpóló, sárkányhajó.
Erdei iskolai központ: Tatai tavak ökológiája – négy évszakos folyamatos működés, a tatai természeti és épített környezet, történelem, művészetek értékeinek bemutatásával.
Közoktatási, testnevelési funkciók: vízbiztonság, evezés, vízi közlekedési szabályok.


Tatai fesztiválok kiszolgálása: Kajakfesztivál, Víz Zene Virág Fesztivál, Jég – Zene – Jégvirág Fesztivál, esélyegyenlőségi rendezvények, sportturisztikai események.
Tömegturisztikai igények kiszolgálása: információs központ, eszközbérlés.

További eredmények:
1.Kerékpárút építés és kijelölés a Tóvárosi városközponttól a tervezett Által-ér völgyi kerékpárút kezdetéig.
● az Öreg-tó észak-keleti oldalán meglévő kerékpáros útvonal felújítása, szélesítése, új útvonalszakasz kijelölése a későbbiekben megépítendő Által-ér völgyi kerékpárúttal való kapcsolat megteremtése céljából
● A város belterületén a fő tömegközlekedési kapcsolatok és a városközpont közötti kerékpározható útvonalak kijelölése és kitáblázása (kitáblázás, jelzésfestés, információs táblák)
● A városhatártól (főként a Duna, a Vértes és a Gerecse irányából érkezők fogadása érdekében) a belső városrészek irányába a fő kerékpáros útvonalak feltárása és biztonságos, kisforgalmú utakra terelése a lehető legrövidebb és ésszerűbb útvonalak alkalmazásával, táblázással (kitáblázás, jelzésfestés, információs táblák)
● 20-30 féle javasolt, feltárt, térképen megjelenített, GPS-re is feldolgozott és szabadon letölthető túraútvonal javaslat kidolgozása, szabadon letölthető formátumban történő előállítása
2. Turisztikai pihenőhelyek kialakítása (4 db nem engedélyköteles, fedett pihenő)
3. Az ökoturisztikai szolgáltatáshoz szükséges eszközök, berendezések és szolgáltatások beszerzése.
● A túrázók számára szükséges szolgáltatások franchise szerű rendszerbe fogva (szállás, étkezés, szerviz, eszközkölcsönzés, túravezető, GPS kölcsönzés, kerékpármosó, mosoda és szárító stb.) rendszerbeszervezése.
● Eszközbeszerzés a túraközpont szolgáltatásához (kerékpárok és kapcsolódó felszerelések, kerékpáros utánfutó, tematikus útvonalakat bemutató GPS-ek, egyéb eszközök)
● a túrázáshoz szükséges információk (térkép, címjegyzék, honlap, táblarendszer) kialakítása,
● Turisztikai informatikai rendszer (honlap, foglalás, jegyértékesítés stb.) és eszközei

4. Az ökoturisztikai régió tematikus útvonalhálózatának kijelölése és kerékpárosbarát szolgáltatóhálózat
szervezése.

Az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ 2015. február 1-én megkezdi a hivatalos működését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya