Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2014. Február 12. 12:11, szerda | Helyi önkormányzati

ELKEZDŐDÖTT KERTVÁROSBAN SZOCIÁLIS CÉLÚ VÁROSREHABILITÁCIÓ

ELKEZDŐDÖTT KERTVÁROSBAN  SZOCIÁLIS CÉLÚ VÁROSREHABILITÁCIÓ

Elindult a Kertvárosi lakótelep szociális célú városrehabilitációját célzó beruházás a megyeszékhelyen

A pályázati támogatással - KDOP-3.1.1/D2-13-k2-2013-0001 – megvalósuló projekt teljes összköltsége 1,2 milliárd forint. Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata két éves programot dolgozott ki a projekt megvalósítására.

A városrehabilitációs projekt nyitórendezvényének helyszínéül, a TJ ESZI Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Szent György úti, felújított helyisége szolgált, amelynek felújítását már a projekt elemeként valósították meg. A patika épületében lévő, önkormányzati tulajdonú, megújult helyiségbe költözött a Tatabánya Járási Egyesített Szociális Intézmények Családsegítő Szolgálatának kertvárosi irodája, amellyel lehetővé vált, hogy a korábban nehezen elérhető szolgáltatásokat helyben vehesse igénybe a lakosság. Az épületben teljes körű belső felújítás történt, amelynek összköltsége 12.954.447 forint volt. A beruházást a D’omikron-Plusz Kft. kivitelezte.

A projekt során megtörténik a Kertvárosi lakótelep 22 társasházának rekonstrukciója, amely 455 lakást érint. Magába foglalja az épületek tető-, homlokzat-, födémfelújítását, hő- és vízszigetelését, a homlokzati nyílászárók cseréjét, a lépcsőházi bejáratok felújítását, akadálymentesítését, valamint a fűtésrendszer korszerűsítését is, ami komoly rezsi megtakarítást jelent a lakóknak. Ennek várható összköltsége meghaladja a 700 millió forintot.
A két éves program egyik kiemelkedő eleme egy máltai típusú játszótér megvalósítása a patika mögötti szabad területen. Az európai szabványoknak megfelelő kültéri-, illetve a "faházban" az igényes beltéri játékokat használhatnak majd a környéken élő gyermekek szociális szakemberek felügyelete mellett. A játszótér kialakítása közel 145 millió forint támogatás segítségével valósul meg.

A projekt részeként autóbusz megállót építenek a Panoráma-domb felőli oldalon, valamint fejlesztik, korszerűsítik a Petőfi Sándor utca közvilágítását. A rehabilitáció részeként megtörténik a Lila Óvoda homlokzati nyílászáróinak cseréje, az épület hőszigetelése és akadálymentesítése is.

Az infrastrukturális beruházásokat úgynevezett soft elemek egészítik ki, amelynek keretében gyermek játszóházak, közösségi programok mellett a munkanélküli személyek segítése, valamint a közösségek összekovácsolása és egyben tartása is célja a programnak. A soft elemeket olyan nagy tapasztalattal rendelkező szervezetek valósítják meg, mint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, Tatabánya Járási Egyesített Szociális Intézmények Családsegítő Szolgálata, AGORA Nonprofit Kft., Utcai Szociális Segítők Egyesülete.
A „Kertvárosi lakótelep szociális célú városrehabilitációja” a tervek szerint jövő év közepén zárul, amelynek eredményeként az itt élők életkörülményei jelentősen javulnak, a fizikai környezet megújul, és ez magával hozza a társadalmi kohézió erősítését, valamint a meglévő szociális problémák enyhülését is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban