Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 19. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Ellenőrzi a set-top-boxokat és a tévéket a fogyasztóvédelem és a médiahatóság

Ellenőrzi a set-top-boxokat és a tévéket a fogyasztóvédelem és a médiahatóság

A digitális átállás első ütemének végéhez közeledve egyre nagyobb a kereslet a műszaki üzletekben a digitális vevőberendezések iránt, ezért a médiahatóság és a fogyasztóvédelem együttműködve végzi a területet érintő ellenőrzéseket. Az ellenőrzések során a hatóságok vizsgálják a kereskedelmi forgalomban kapható set-top-boxok és televíziók műszaki megfelelőségét, illetve a digitális vételre való alkalmassággal és a szavatossági-jótállási jogokkal összefüggő tájékoztatási követelmények betartását is.

úlius 31-én zárul a digitális átállás első üteme, amikor az ország középső területén 14 megyében megszűnik a hagyományos analóg műsorszórás. A digitális átállás érintettjei, akik jelenleg kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 műsorait fogják, ezután csak úgy tudnak ingyenesen televíziózni, ha meglévő készülékükhöz egy set-top-box-ot, illetve egy antennát kapcsolnak, vagy egy előfizetéses szolgáltatást választanak.

A digitális műsorok vételéhez szükséges set-top-boxok és televíziók kötelező műszaki paramétereit az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendelete szabályozza annak érdekében, hogy a megvásárolt eszközökkel a televíziónézők a legjobb kép- és hangminőségben élvezhessék a digitális adásokat. A műszaki üzletekben a digitális vételre alkalmas eszközökön a vevők tájékoztatása érdekében egyértelműen és jól olvashatóan kell feltüntetni, hogy „Az eszköz alkalmas a magyarországi földfelszíni szabad hozzáférésű digitális televíziós műsorszórás vételére.”

Az NMHH mérésügyi szolgálata folyamatos laborvizsgálatokat is végez a forgalomba kerülő set-top-boxokon, hogy azok ne zavarják más elektromos berendezések rendeltetésszerű működését, illetve megfeleljenek a jogszabályokban rögzített műszaki paramétereknek. A vásárlók az eszközök műszaki megfelelőségével kapcsolatos problémáikat az NMHH-nál jelezhetik.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatainak elsődleges célja, a set-top-boxok és televíziók digitális vételre való alkalmasságával, illetve a fogyasztói jogokkal összefüggő esetleges megtévesztő (írásbeli, szóbeli) tájékoztatások kiszűrése. Az ellenőrzések az üzletek mellett a webáruházakban forgalmazott termékekre és az ott feltüntetett tájékoztatásokra is kiterjednek. A fogyasztóvédelmi hatóság az energiatakarékosságra, mint általános célkitűzésre tekintettel 2012-ben már megvizsgálta a kereskedelmi forgalomban kapható set-top-boxokat, annak feltérképezésére, hogy azok készenléti állapotban mérhető teljesítményfelvétele megfelel-e az európai uniós előírásoknak. Az ellenőrzések pozitív tapasztalatokkal zárultak, hiszen a gyártók valamennyi vizsgált készüléken megfelelően tüntették fel a készenléti és aktív üzemmód energiafogyasztására vonatkozó tájékoztató adatokat. A hatóság ez irányú vizsgálatait – egyéb termékkörökre kiterjesztve – 2013-ban is folytatja.

Az NMHH és az NFH a hivatalból végzett ellenőrzései mellett valamennyi fogyasztói bejelentést megvizsgál, és amennyiben hatásköre megállapítható, megteszi a szükséges intézkedéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során