Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2014. Június 04. 00:00, szerda | Helyi

Elmaradt a vesszőzés, de…

Elmaradt a vesszőzés, de…

Ha jól viselkedik Orbán, akkor borral szokták öntözni

Mi idén úgy döntöttünk, – természetesen pohár mellett – hogy hozta a formáját, de azért a vörösborral kicsit hadilábon álltunk, ezért megkóstoltatjuk vele – fogalmazott Szántó László, az egyik legidősebb Les-hegyi szőlősgazda, mielőtt borral öntözte meg a Szent Orbán Szobrot vasárnap délután Környén.
A községben 1996, a Glász József által faragott szobor elkészülte óta szervezi meg minden esztendőben a Les-hegyi Szőlősgazdák, valamint Környe Község Képviselő-testületének Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Kisebbségi Bizottsága az Orbán-napi ünnepséget a Les-hegyen, a pincéknél azonban ezúttal már előző nap nagy volt a sürgés-forgás.
Bella Sándor szőlősgazda először három esztendeje hívta nedűik megversenyeztetésére a vállalkozó kedvűek, az idei felhívásra 18 gazda nevezett 36 mintával. Sajnos nem igazán jelentek meg azok a gazdák, akik meg tudnák mutatni, hogy nagyon jó volt a termésük, versenyképes a boruk és részt szeretnének venni a kollektíva összekovácsolásában. Reméljük, hogy jövőre még többen lesznek – fogalmazott az előző napi borverseny eredményhirdetése előtt Bella Sándor.
Aki bort készít, az szívvel-lélekkel teszi, viszont vannak olyan, rajtunk kívül álló tényezők, amelyek befolyásolják a minőségét – hangzott el Zantleitner Anikótól, aki úgy vélte: mindezt a tavalyi év is bizonyította, hiszen nagyon meleg szüret volt, ezért az oxidáció sok bornál megjelent, s okozott minőségi romlást. A borbíráló a verseny által biztosított konzultációs és tapasztalatcsere lehetősége révén arra bíztatta a gazdákat, hogy jövőre is ugyanilyen nagy kedvvel, szorgalommal készítsék boraikat és találkozzanak a pincék kincseinek megmérettetésén.
Bár az idei verseny mezőnye zömmel megegyezetett a tavalyival, a szervezők örömére debütálók is neveztek, sőt, egyikük Nagyarany minősítést szerzett: Somogyi Zoltán épp a „kárhoztatott” kategóriában ért el 3 tized híján 20 pontot Cabernet Sauvignon vörösborával. Szintén Cabernet Sauvignon hozott arany fokozatot Král Jánosnak, míg Véber Istvánnak Zweigelt fajtájú bora. A vörösborok között két ezüstminősítést szerzett Tar Géza, szintén ezüstöt Wittmann Ferenc, bronzot Mikite György, Balaskó Mihály, Pákozdi Ferenc és Jakab Mihály. A fehérborok kategóriája több dicsőséget eredményezett a gazdák számára. Arany fokozatot ért el Tar Géza (Szürkebarát), Král János (Irsai Olivér), Bernhardt Tivadar (Cserszegi Fűszeres), Balaskó Mihály (Zalagyöngye). Ezüstminősítéses oklevéllel térhetett haza Andor János, Pákozdi Ferenc, Bella Sándor, Véber István, Somogyi Zoltán, Szőgyényi Zoltán, bronz fokozattal Somogyi Zoltán, Mikite György, Horváth Béla, Végh Dezső, Jakab Mihály, Bella Sándor, Aknai Antal, Gselmann Péter.
Az Orbán-napi ünnepségen hagyományosan nagy sikerrel adott műsort a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyerekcsoport, az általános iskola néptánc tagozatának diákjai, valamint a Német Nemzetiségi Dalkör, majd a program a Les-hegyi gazdák vendéglátása mellett vidám, jó hangulatú borozgatással, beszélgetéssel zárult.
Mint ismert, a boros gazdák a védőszenttől várják a szőlők védelmét, a növénybetegségek elhárítását, ezért állíttatnak szobrot a számára. Ha Orbán napján esik az eső vagy fagy, akkor a legtöbb borvidéken pálcával ütik a Szent szobrát, de ha jó az idő május 25-én, akkor megkoszorúzzák, felvirágozzák, borral öntözik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya