Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 18. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elnéptelenedett településekből lehetnek csendes ékszerdobozok

Elnéptelenedett településekből lehetnek csendes ékszerdobozok

Az elnéptelenedő települések száma egyre nő hazánkba. Az árvíz idején jellemző összefogás időnként hegyeket mozgat meg, mely az üresen álló falvak esetében is fellelhető. Erre lenne szükség a hétköznapokban. Szép példa erre, amikor tanárok fogtak össze, hogy egy kihalóban lévő településen viselkedési zavarral küzdő gyerekeknek hozzanak létre állatsimogatót, fogyatékosoknak tangazdaságot. Ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekről számolt be Szmetana György településmenedzselési szakértő a Rádió Orient műsorában.

A fejlődéshez bátorság kell...

A fejlődéshez az esély néha egy véletlen műve, erre nagyon jó példa Mezőkövesd. A múlt század huszas-harmincas éveiben semmi nem volt, ami odavonzza az embereket, majd a Zsóry portán egyszer feltört a melegvíz, azóta is az ő nevét viseli a fürdő és mára negyvenezres város lett a településből. Hasonlóan vált sikeressé Bogács is, ami szintén híres fürdőhely lett.

A gyógynövény szintén lehet sikertörténet. Borsodban már a nyolcvanas években lehetőséget látott egy ottani tanácselnök, ahol bőven voltak vadon termett gyógynövények és ahova külföldi befektetőket csalogatott be - mondta el a szakértő. Véletlen és tudatos lehet a fejlődés útja, de bátorság kell a változtatásokhoz!

...a településvezetéshez pedig optimizmus

Aki pesszimista az ne menjen településvezetőnek, ezt nem lehet kellő hit nélkül jól csinálni. Továbbá néha hívjunk idegen embert nézzen szét, ő láthat olyan lehetőséget, amit mi nem vettünk észre-ajánlja a szakember, majd beavat egy másik sikerrel végződő kezdeményezésbe. „Jártam egy gyönyörű lankás tájon, ahol valamikor termelőszövetkezet volt, a kilencvenes évektől pedig már semmi nem volt, csak a tarack és a kesergő emberek. Majd jött Németországból egy állatorvos, aki szürkemarhát és mangalicát telepített be, az embereknek pedig alföldi csikósok tanították meg a gondozásukat. Így lett az ott lakóknak munkája, a településre azóta vágóhidat is építettek. Kapcsolati tőkét kell találni, ez fontos” - emelte ki Szmetana György.

Csendes ékszerdobozok

Vannak helyszínek, amiket a filmforgatók fedeztek fel, ilyen a József Attila lakótelep vagy a Bazilika, amit az Evita producere fedezett fel, azóta sokan jöttek ide forgatni. Másképp sikeres a bükki zsáktelepülés, Kács, ami a norvég és a holland nyugdíjasoknak tetszett meg és kezdték el felvásárolni a házakat. 'Elmondásuk szerint ez egy csendes ékszerdoboz' - mondta Szmetana.

Iparűzés adó nélkül nem megy

A szakértő fontosnak tartaná, hogy ne legyenek adóparadicsomok, az iparűzési adót kötelezővé kell tenni, máskülönben a települések versenye nem tisztességes. Az építmény- és telekadón is változtatni kell.

A civilek összefogása nagy dolgokra lehet képes, mint a tanárok példája is mutatja, hisz élettel töltöttek meg egy falut és sérült, beteg gyerekeket vittek emberi környezetbe, ahol hasznos a munkájuk. A rádió vendége zárásként elmondta, az árvízi helyzetben jellemző összefogás más körülmények között is elengedhetetlen feltétele a fejlődésnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.