Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 12. 11:32, szerda | Belföld
Forrás: MNO

Előzetesbe került Simon

Előzetesbe került Simon

Előzetesbe került Simon Gábor, Mesterházy Attila MSZP-elnök egykori helyettese. Az egykori politikus egy bécsi bankszámlán parkoltatott 240 millió forintot, de még februárban is 75 millió forint értékű valutát helyeztetett el egy fővárosi bankfiókban Simon. A bukott szocialista politikus a számlanyitásnál egy afrikai hamis útlevelet adott egy ismerősének.

Előzetes letartóztatásba helyezte Simon Gábor volt országgyűlési képviselőt szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az MSZP volt elnökhelyettesét adócsalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják.

Simon valamennyi gyanúsítás vonatkozásában tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el – mondta el korábban a volt szocialista politikus védője újságíróknak a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Nagy István elmondta: a közokirat-hamisítást Simon kifejezetten provokációnak tartja. A védő úgy értékelte: az ügyészségi iratok nem támasztják alá, hogy védence közokirat-hamisítást követett volna el.

A vagyonkezelő?

Vagyonkezelés céljából került a birtokába az osztrák bankban tárolt, több mint negyedmilliárd forint értékű valuta. Egyebek mellett ezt vallotta Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese, akinek előzetes letartóztatását tegnap kezdeményezte a Központi Nyomozó Főügyészség – értesült a Magyar Nemzet. Nem a saját pénze volt az osztrák Volksbankban elhelyezett 577 ezer euró, valamint 163 ezer dollár. Az összegekről 2008-ban és egy évvel később vagyonkezelőként rendelkezett, és a valuta ebből a célból került hozzá.

Februárban is aktív volt Simon

Mint arról a Hír Televízió beszámolt még februárban is 75 millió forint értékű valutát helyeztetett el egy fővárosi bankfiókban Simon. A bukott szocialista politikus a számlanyitásnál hamis útlevelet adott egy ismerősének. A televízió információi szerint Mesterházy egykori helyettese 250 ezer eurót helyezett el a MagNet Bankban a fővárosban. A politikus vagyonnyilatkozatában ez az összeg sem szerepel. A tranzakciónál ugyanazt a hamis afrikai útlevelet használták, amelyet az ügyészség megtalált az iratok között.

Anyja nevét hamisította az útlevélbe

A nyomozó hatóság március 10-ai közlése szerint Simon egy régebbi ismerősét kérte meg arra, hogy a más nevére szóló, de Simon saját személyi adatait tartalmazó okmány felhasználásával nyisson neki számlát. Az Index korábban azt írta: a hamis útlevél Welsz Tamás páncélszekrényéből került elő házkutatásnál. Az okmányt Simon Gábor fényképével állították ki egy bizonyos Gábriel D. bissau-guineai állampolgár részére. Az MNO úgy tudja: a Gábriel D. a Gábriel Derdák rövidítése, Simon Gábor a hamis útlevélben édesanyja, Derdák Erzsébet vezetéknevét használta.

Február 4-én a Magyar Nemzet írt elsőként arról, hogy Mesterházy egykori helyettese, Simon Gábor évek óta hatalmas, csaknem 250 millió forintos vagyont parkoltat egy osztrák pénzintézet számláján, amelyet nem tüntetett fel egyetlen vagyonnyilatkozatában sem. Azóta a politikus kilépett a szocialista pártból, lemondott mandátumáról, az ügyészség pedig február 18-án gyanúsítottként hallgatta ki. A Központi Nyomozó Főügyészség az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntettével, valamint kétrendbeli magánokirat-hamisítás vétségével gyanúsítja a volt országgyűlési képviselőt.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) március 11-én kezdeményezte Simon előzetes letartóztatását – tájékoztatta az ügyészség szóvivője az MTI-t. Nagy Andrea közölte: az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a büntetőeljárás sikerének meghiúsítása és a bűnismétlés veszélye miatt tartja indokoltnak ezt az intézkedést.

Rogán: Meg kell szólalnia a baloldalnak

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a magyar demokrácia történetében példátlan bűncselekmény-sorozatnak nevezve a történteket. Azt mondta, nehéz elhinni, hogy az MSZP volt elnökhelyettese által elkövetett bűncselekményekről az MSZP vagy a baloldal vezetői ne szereztek volna korábban tudomást. Rogán szerint Mesterházy Attila MSZP-elnöknek, Bajnai Gordonnak, az Együtt–PM vezetőjének és Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek meg kell szólalnia, az embereknek tudniuk kell, hogy a baloldali politikusok mióta és mit tudnak a Simon által elkövetett bűncselekményekről.

Ha az MSZP, a baloldal vezetői részéről továbbra is hallgatás a válasz, akkor azt kell feltételeznünk, hogy „valahol a cinkosok között” vannak – fogalmazott. A fideszes politikus azt is sürgette, hogy a baloldali képviselők térjenek vissza az Országgyűlés mentelmi bizottságába, és segítsék a Simon-ügy kivizsgálását.

A Fidelitas a Simon-ügyről

A Fidelitas országos alelnöke március 11-én Kecskeméten, Mesterházy lakossági fóruma előtt tartott sajtótájékoztatón felszólította az MSZP elnökét, adjon érdemi választ a Simon-ügyre. Nemcsik Mátyás hangsúlyozta: a szocialista párt vezetője ne csak „tereljen és hallgasson” azokról a dolgokról, amelyekben neki is hatalmas felelőssége van. Nemrégiben kattant a bilincs Simon kezén, aki Mesterházy közvetlen helyettese volt a szocialista párt vezetésében – tette hozzá.

Állítása szerint az embereket felháborítja az, hogy ilyen bűncselekmény történt az MSZP vezetésében. Úgy vélte: a hat év börtönbüntetés után szabadult egykori szocialista politikus, Zuschlag János után Simon Gábor lesz az, aki börtönbe kerülhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk