Városlista
2020. augusztus 7, péntek - Ibolya

Hírek

2012. Február 16. 07:33, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Elzárták a csapot, hat uniós ország nem kap olajat

Elzárták a csapot, hat uniós ország nem kap olajat

Irán leállította az olajexportot hat európai országba válaszul azért, hogy az Európai Unió szankciókat jelentett be korábban az iszlám állam legfontosabb exporttermékére, a nyersolajra.

Jelentette az angol nyelvű Press TV iráni állami tévécsatorna szerdán.

A Press TV-ben az hangzott el, hogy Hollandiát, Görögországot, Franciaországot, Portugáliát, Spanyolországot és Olaszországot érinti az iráni döntés.

A Brent északi-tengeri nyersolajfajta hordónkénti ára röviddel a bejelentés után 1 dollár emelkedéssel 118,35 dolláron állt.

Az EU 27 tagországa arról döntött korábban, hogy leállítja az iráni olajimportot júliustól az ország vitatott nukleáris programja miatt, aminek a célja a Nyugat szerint nukleáris bombák létrehozása. Irán cáfolja az állítást.

Irán új, háromszor hatékonyabb centrifugákat helyezett üzembe a natanzi atomerőműben, továbbá bővítette a centrifugák számát is – adta hírül az iráni média szerdán. Mahmúd Ahmadinezsád, az iszlám köztársaság elnöke bejelentette, hogy háromezer új centrifugával bővítették az eddigi hatezret. Emellett Irán hazai gyártású fűtőanyaggal kezdte el feltölteni a teheráni kutatóreaktort, amelyben eddig argentin importot használtak. A Nyugat azzal gyanúsítja Iránt, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul, amit Teherán tagad. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyre szigorúbb szankciókkal próbálja meghátrálásra kényszeríteni Iránt.

Február 4-én az iráni olajügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az iszlám állam leállítja olajkivitelét „néhány” európai országba. Irán teljes olajkivitelében 18 százalékkal részesedik az európai értékesítés.

Mint arról az MNO korábban beszámolt, hatnak az Irán elleni nemzetközi büntetőintézkedések Dennis Ross egykori vezető amerikai diplomata megítélése szerint, aki ennek jeleként értékeli, hogy az iráni fizetőeszköz értéke felére esett az elmúlt hat hétben.

Címkék: Európai Unió, Irán, olaj

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 07. 11:58, péntek | Külföld

Még egy kanadai állampolgárt halálra ítéltek Kínában

Csütörtök után pénteken is halálra ítéltek egy kanadai állampolgárt Kínában kábítószer előállításának és szállításának bűntette miatt.

2020. Augusztus 07. 10:46, péntek | Külföld

Átlépte a 19 milliót a koronavírussal fertőzöttek száma a világon

Átlépte péntek reggelre a 19 milliót a koronavírussal fertőzöttek száma a világon a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint.

2020. Augusztus 07. 07:06, péntek | Külföld

Csökken a járvány terjedésének üteme Belgiumban

Kis mértékben csökkenő tendenciát mutat a koronavírus-fertőzés okozta járvány terjedésének üteme Belgiumban.

2020. Augusztus 07. 05:00, péntek | Külföld

Trump szerint akár még a novemberi választások előtt lehet vakcina

Akár még a novemberi választások előtt lehet vakcina a koronavírus-fertőzés ellen - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök csütörtök reggel egy rádiós interjúban.