Városlista
2020. január 23, csütörtök - Zelma

Hírek

2012. Február 16. 07:33, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Elzárták a csapot, hat uniós ország nem kap olajat

Elzárták a csapot, hat uniós ország nem kap olajat

Irán leállította az olajexportot hat európai országba válaszul azért, hogy az Európai Unió szankciókat jelentett be korábban az iszlám állam legfontosabb exporttermékére, a nyersolajra.

Jelentette az angol nyelvű Press TV iráni állami tévécsatorna szerdán.

A Press TV-ben az hangzott el, hogy Hollandiát, Görögországot, Franciaországot, Portugáliát, Spanyolországot és Olaszországot érinti az iráni döntés.

A Brent északi-tengeri nyersolajfajta hordónkénti ára röviddel a bejelentés után 1 dollár emelkedéssel 118,35 dolláron állt.

Az EU 27 tagországa arról döntött korábban, hogy leállítja az iráni olajimportot júliustól az ország vitatott nukleáris programja miatt, aminek a célja a Nyugat szerint nukleáris bombák létrehozása. Irán cáfolja az állítást.

Irán új, háromszor hatékonyabb centrifugákat helyezett üzembe a natanzi atomerőműben, továbbá bővítette a centrifugák számát is – adta hírül az iráni média szerdán. Mahmúd Ahmadinezsád, az iszlám köztársaság elnöke bejelentette, hogy háromezer új centrifugával bővítették az eddigi hatezret. Emellett Irán hazai gyártású fűtőanyaggal kezdte el feltölteni a teheráni kutatóreaktort, amelyben eddig argentin importot használtak. A Nyugat azzal gyanúsítja Iránt, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul, amit Teherán tagad. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyre szigorúbb szankciókkal próbálja meghátrálásra kényszeríteni Iránt.

Február 4-én az iráni olajügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az iszlám állam leállítja olajkivitelét „néhány” európai országba. Irán teljes olajkivitelében 18 százalékkal részesedik az európai értékesítés.

Mint arról az MNO korábban beszámolt, hatnak az Irán elleni nemzetközi büntetőintézkedések Dennis Ross egykori vezető amerikai diplomata megítélése szerint, aki ennek jeleként értékeli, hogy az iráni fizetőeszköz értéke felére esett az elmúlt hat hétben.

Címkék: Európai Unió, Irán, olaj

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 22. 18:09, szerda | Külföld

Fagyott leguánok hullhatnak a fákról Floridában

Fagyott leguánok hullhatnak a fákról Florida déli részén, miután a hőmérséklet a régióban szokatlanul hidegre fordult.

2020. Január 22. 17:41, szerda | Külföld

Meghalt Terry Jones, a Monthy Python sztárja

Meghalt 77 éves korában kedden este Terry Jones brit komikus, író, forgatókönyvíró, színész, rendező, a Monthy Python sztárja - írta a BBC hírportálja szerdán a színész ügynökére hivatkozva.

2020. Január 22. 15:07, szerda | Külföld

Az Európai Unió 200 millió euróval támogatja az európai űripart

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank bejelentette kedden, hogy 200 millió euróval támogatja az űrágazatba való beruházások fellendítését.

2020. Január 22. 08:00, szerda | Külföld

Továbbterjedt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus Kínában

Négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte – közölte a Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedd este.