Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 16. 07:33, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Elzárták a csapot, hat uniós ország nem kap olajat

Elzárták a csapot, hat uniós ország nem kap olajat

Irán leállította az olajexportot hat európai országba válaszul azért, hogy az Európai Unió szankciókat jelentett be korábban az iszlám állam legfontosabb exporttermékére, a nyersolajra.

Jelentette az angol nyelvű Press TV iráni állami tévécsatorna szerdán.

A Press TV-ben az hangzott el, hogy Hollandiát, Görögországot, Franciaországot, Portugáliát, Spanyolországot és Olaszországot érinti az iráni döntés.

A Brent északi-tengeri nyersolajfajta hordónkénti ára röviddel a bejelentés után 1 dollár emelkedéssel 118,35 dolláron állt.

Az EU 27 tagországa arról döntött korábban, hogy leállítja az iráni olajimportot júliustól az ország vitatott nukleáris programja miatt, aminek a célja a Nyugat szerint nukleáris bombák létrehozása. Irán cáfolja az állítást.

Irán új, háromszor hatékonyabb centrifugákat helyezett üzembe a natanzi atomerőműben, továbbá bővítette a centrifugák számát is – adta hírül az iráni média szerdán. Mahmúd Ahmadinezsád, az iszlám köztársaság elnöke bejelentette, hogy háromezer új centrifugával bővítették az eddigi hatezret. Emellett Irán hazai gyártású fűtőanyaggal kezdte el feltölteni a teheráni kutatóreaktort, amelyben eddig argentin importot használtak. A Nyugat azzal gyanúsítja Iránt, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul, amit Teherán tagad. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyre szigorúbb szankciókkal próbálja meghátrálásra kényszeríteni Iránt.

Február 4-én az iráni olajügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az iszlám állam leállítja olajkivitelét „néhány” európai országba. Irán teljes olajkivitelében 18 százalékkal részesedik az európai értékesítés.

Mint arról az MNO korábban beszámolt, hatnak az Irán elleni nemzetközi büntetőintézkedések Dennis Ross egykori vezető amerikai diplomata megítélése szerint, aki ennek jeleként értékeli, hogy az iráni fizetőeszköz értéke felére esett az elmúlt hat hétben.

Címkék: Európai Unió, Irán, olaj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.