Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Október 28. 10:33, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Emléknappal tisztelegnek Radnóti előtt a Pannon Filharmonikusok

Emléknappal tisztelegnek Radnóti előtt a Pannon Filharmonikusok

Emléknapot szerveznek a Pannon Filharmonikusok Radnóti Miklós halálának 70. évfordulója alkalmából: a hangversenyt, filmvetítést, irodalmi beszélgetést és kiállítást is magába foglaló eseménysorozatra november 9-én Pécsett, a Kodály Központban kerül sor.

A zenekar kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hangversenyen Európában nyilvánosan először a Pannon Filharmonikusok előadásában csendül fel a holokausztban elhunyt Nádor Mihály Hegedűverseny című alkotása azok után, hogy az "évtizedekre eltemetett" művet a közelmúltban sikerült fellelni.
A Hegedűverseny másfél évvel ezelőtt a New York-i Carnegie Hallban és idén tavasszal a budapesti Zeneakadémia zártkörű koncertjén volt hallható. A concerto szólistája, akárcsak New Yorkban, Pécsen is Kelemen Barnabás hegedűvirtuóz lesz - tették hozzá közleményükben.
Az este középpontjában Vajda János A la recherche... című zeneművének ősbemutatója áll, melyet Radnóti Miklós naplórészlete és utolsó versei ihlettek. A narrátorra és zenekarra írt szimfonikus költeményt a szerző a Pannon Filharmonikusok felkérésére, kifejezetten erre az alkalomra komponálta. A műben narrátorként Rátóti Zoltán színművész közreműködik.
Az emlékhangverseny műsorát Karl Amadeus Hartmann német szerző I. szimfóniája zárja, amely a holokauszt áldozatainak emlékét idézi meg - fűzték hozzá.
A zenekar jelezte: az emléknapon a holokauszt emlékév keretében megvalósuló koncert mellett több színvonalas programra is várják az érdeklődőket.
A hangversenyteremben délután Rick King amerikai rendező Erőltetett menet című filmjét vetítik, amelyben egy amerikai fiatal szemszögéből ismerhetők meg Radnóti utolsó napjai.
Radnóti költészetének a holokauszt-irodalomhoz való kapcsolódásáról Szilágyi Zsófia, Milbacher Róbert és Kisantal Tamás irodalomtörténészek beszélgetnek, ugyanitt részletek hangzanak el a költő idén elhunyt özvegye, Gyarmati Fanni naplójából. Az eseményeket Bujtor Balázs hegedűjátéka kíséri.
Alpern Bernadett fotóművész Used Stones című kiállításán olyan zsinagógaépületek láthatók, melyek a zsidóság elhurcoltatása miatt kiüresedtek, elvesztették eredeti funkciójukat, s ugyan hétköznapi épületekként, de a holokauszt mementójaként tekinthetünk rájuk.
Az emléknapon a Kodály Központ különböző helyein folyamatosan hallgathatók és olvashatók Radnóti Miklós versei - írta a Pannon Filharmonikusok zenekar.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során