Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 17. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Emmi: tömegszállás helyett lakást kapnak a fogyatékkal élők

Emmi: tömegszállás helyett lakást kapnak a fogyatékkal élők

Tizenegy gyermekotthont és hat szociális intézményt vált ki az idén a kormány kisebb, emberibb léptékű lakások, lakásotthonok létrehozásával – tudta meg Magyar Nemzet. A nagy létszámú, peremterületeken lévő épületek helyett korszerű lakásokba költözhetnek majd a fogyatékkal élő, illetve a pszichiátriai és szenvedélybetegeket kezelő intézmények lakói, míg a több száz fős gyermekotthonok helyett csak ötven fő alatti lakásotthonok működhetnek - írja a Magyar Nemzet.

Az átalakítás célja, hogy az érintettek személyre szabott ellátást és fejlesztést kaphassanak, aminek megvalósítására a jelenlegi tömegintézmények alkalmatlanok.

Idén megkezdődik a szociális intézmények kiváltása új, kisebb létszámú korszerű intézmények létrehozásával, illetve folytatódik a gyermekotthonok kiváltása. A jelenlegi, nagy létszámú intézmények sok esetben a település szélén vagy az országhatáron, korszerűtlen épületekben működnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkársága szerint ezek intézmények is nagy erőfeszítéseket tesznek az ellátottak társadalmi integrációjának megteremtéséért, de a területi elhelyezkedésükből adódó korlátokat nem tudják leküzdeni. Egy több száz fős intézmény esetében fennáll a veszélye, hogy az alkalmatlan az egyéni képességekre és szükségletekre alapozott szolgáltatás nyújtására.

Az Emmi szerint a szociális intézmények kiváltása nem pusztán a nagy létszámú intézmények bezárását jelenti. Ennek célja, hogy az ötven fő feletti tömegintézmények helyett a fogyatékosok, a pszichiátriai és a szenvedélybetegek kisebb létszámú, lakókörnyezetbe integrált lakásokban, házakban éljenek. A szociális törvény szerint a betegeket, ellátottakat legfeljebb hat személynek kialakított épületben, valamint hét–tizenkét főnek kialakított lakásban vagy házban lehet elhelyezni, illetve olyan, maximum ötven ember elhelyezésére alkalmas lakások/épületek együttesében, ahol egy lakásban legfeljebb két ember él.

Az államtitkárság hangsúlyozta: a kiváltás azt is jelenti, hogy az eddigi bentlakásos intézmény által nyújtott komplex szolgáltatás az önálló életvitelt segítő szolgáltatásokra, valamint a lakhatási szolgáltatásra bomlik szét. Ahelyett, hogy az érintettek kész „csomagban” kapnák a bentlakásos ellátást, a kiváltást követően is részesülnek speciális segítségben, ám a lakás és a segítői szolgáltatás helyszínei elkülönülnek egymástól.

Ahhoz, hogy pontosan meghatározzák, kinek milyen segítség kell, bevezetik a komplex szükségletfelmérést, így mindenki olyan ellátást kap, amilyenre valóban szüksége van. Így lehetővé válik, hogy fogyatékkal élő ember is a mindennapi élet aktív részese lehessen. Egy jelenleg futó pályázat keretében hat szociális intézményt váltanak ki megközelítőleg hatmilliárd forint támogatással.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk