Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 16. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

EP: szigorúbb munkaügyi ellenőrzéseket a szociális dömping ellen!

EP: szigorúbb munkaügyi ellenőrzéseket a szociális dömping ellen!

A munkaügyi ellenőrök számát és eszközeit bővíteni kell a tagállamokban annak érdekében, hogy felléphessenek a be nem jelentett munkavállalással, a nem valós önfoglalkoztatással, és szociális dömpinggel szemben, fogalmaztak kedden a képviselők egy nem törvényerejű állásfoglalásban.

„A tagállami munkaügyi ellenőrzések fontos szerepet játszanak a szociális jogszabályok betartatásában és az egységes versenyfeltételek fenntartásában. Az Unió GDP-jének 18,8 százalékát kitevő feketemunka felszámolásával növekedne az adózásból és a társadalombiztosításból származó bevétel. A munkaügyi szervek azonban nem rendelkeznek elegendő munkaerővel és a határon átnyúló együttműködések során is számos nehézséggel találják magukat szemben' - mondta a témáért felelős német szocialista képviselő, Jutta Steinruck.

A határon átnyúló együttműködés fokozása

A képviselők európai munkaügyi ellenőrzési platform létrehozását kérik. Ezen a felületen postaláda-cégek és hasonló, névleg létező vállalkozások listázásával segítenék a tagállamok közti együttműködést és követnék figyelemmel a be nem jelentett munkavállalást.

A képviselők emellett egy európai társadalombiztosítási kártya bevezetésének megvizsgálására is kérik a Bizottságot. A tb-kártya vagy egy ahhoz hasonló, szigorú adatvédelmi feltételeknek megfelelő dokumentum segítségével könnyen megoszthatók lennének az adatok, így tesztelhetővé válna egy, a fekete munkavállalásra figyelmeztető rendszer.

A szociális dömpinget (a más tagállamokkal szemben alacsonyabb bérköltségek vagy lazább munkajogi szabályok révén versenyelőnyhöz jutást) leállító uniós lépésekre is szükség van, vélik a képviselők. Ezeket a szabályokat az EU versenyjogának kellene tartalmaznia.

Szociális védelem

Egy másik, szintén nem kötelező érvényű állásfoglalás az egyre nagyobb számú uniós önfoglalkoztatott számára kér megfelelő szociális védelmet. Az állásfoglalás emellett a tagállamok társadalombiztosítási rendszereinek jobb koordinációját is sürgeti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).