Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Július 01. 14:25, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Európa fiatal zenészei mutatkoztak be a VOLT-on

Európa fiatal zenészei mutatkoztak be a VOLT-on

Harminc fokos tikkasztó meleg, óriási porfelhő, és Sopron határáig kígyózó sor várta a nagykorúságát tavaly búcsúztató VOLT fesztivál idei látogatóit. A magyar európai uniós elnökség hivatalos záróbuliján a tagállamok fiatal ze

 

A VOLT fesztivál első napján a tavalyi évek tapasztalatait is felülmúlta a kígyózó sor. A tömeget az idei VOLT meglepően erős kezdése vonzotta. A fesztiválozók hiába érkeztek több órával a kapunyitás előtt, a szinte vég nélküli várakozást nem kerülhették el. Sokan fel is adták a várakozást, és egy hűvös soproni kocsmában egy kancsó bor mellett vészelték át az emberáradat eloszlását. Az fesztivál hivatalos kezdőnapján a cigányzenéé volt a főszerep. A Telekom Nagyszínpadot elsőként a román Mahala Rai Banda és a Parno Graszt játszotta be. Utánuk következett a punk zenéből táplálkozó, dubbal és jungle-lal is kacérkodó Asian Dub Foundation. A kilencvenes évek népszerű zenekara a verőfényes délutáni időt meghazudtolva bírta táncra az összegyűlt tömeget. A kissé megöregedett, ám továbbra is energiabombaként pattogó tagokra nem lehetett panasz. A több mint egy órás pörgés jól kiizzasztotta a fesztiválozókból a literszámra elfogyasztott sörmennyiséget.

Az idei VOLT ad otthont a magyar európai uniós elnökség hivatalos záróbulijának. A fesztivál keretei között lebonyolított elnökséget értékelő kerekasztal-beszélgetések mellett Schmitt Pál köztársasági elnök is kilátogatott a helyszínre. A rendezvény keretében az uniós tagállamok fiatal zenészei is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. Az Európai kemping színpadán a line-up legnagyobb neveit megszégyenítő tehetségek léptek fel. A sokszor egy szál gitárral színpadra álló fiatalok sajnos nem sok ember figyelmét keltették fel. A méltatlanul értékelt zenészek így jobbára egymást szórakoztatták a tikkasztó hűségben.

A Kispál és a Borz tavalyi feloszlása után Lovasi András teljes erejével vetette bele magát a Kiscsillag körüli teendőkbe. A kultzenekar helyét ugyan nem töltötte be ez az új formáció, azonban sokan mégis a magyar zenei szcéna egyik vezető együtteseként tartják számon. A soproni koncerten a zenekar hozta a szokásos formáját. A közönségtáncoltató slágerek mellett az összeborulós lassabb dallamokat is megkapta a közönség. A számok közötti intermezzókat Lovasi felszabadult kiszólásai fokozták. Lecsó (Leskovits Gábor) csibészes mosolya mellett Lovasi szokásos 'köszi'-jei garantálták, hogy most se csalódjunk a zenekar teljesítményében.

Az est sztárfellépője az amerikai My Chemical Romance volt. Az amerikai emo zenekar a környéken található összes tizenéves mellett a kíváncsi és szkeptikus húszasokat is a nagyszínpad elé vonzotta. A vörös frizurában parádézó énekes hamar megnyerte a közönség egyik felét, azonban az élhetőbb zenére vágyók gyorsan feladták az emo kultúra behatóbb tanulmányozását. Az elpártolók egy színpaddal arrébb élvezhették a szerb Emir Kustrica zenei kavalkádját.

Hajdú Eszter

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség

Címkék: fesztivál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.