Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. November 18. 00:00, kedd | Helyi

Európai Antibiotikum Nap 2014. november 18.

Európai Antibiotikum Nap 2014. november 18.

A baktériumok antibiotikumokkal szembeni ellenállásának, azaz az antibiotikum-rezisztenciának a terjedése globális probléma

Az antimikrobiális rezisztencia gyakoriságának következménye, hogy egyre kevesebb antibiotikum használható a fertőző betegségek leküzdésére. Ennél is aggasztóbb, hogy bizonyos újonnan megjelent súlyos fertőzéseket, esetleg halált is okozó baktériumok – a kialakult rezisztenciájuk miatt – sokszor már a legerősebb rendelkezésre álló antibiotikumokra sem reagálnak. Ezeknek az új fertőzéseknek a halálozási aránya akár 50%-os is lehet.

2008-ban az Európai Unió kezdeményezésére az Európai Betegség-megelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) létrehozta az Európai Antibiotikum Napot, melynek célja a tagországok antibiotikum kampányainak támogatása és koordinációja volt.

Az első Európai Nap célközönségének, a lakosságnak a figyelmét arra hívta fel, hogy az antibiotikumok a megfázást/influenzát, a vírusok okozta légúti megbetegedéseket nem gyógyítják. A későbbiekben az Európai Antibiotikum Nap célközönsége változott. 2009-ben a családorvosokat, 2010-ben a kórházakban dolgozó egészségügyi személyzetet célozta meg az antibiotikumok megfelelő alkalmazásával kapcsolatos európai kampány.
Az utóbbi években az Európai Antibiotikum Napnak nem volt az ECDC által megjelölt célközönsége.
További feladat: az eddigi üzenetek megszilárdítása, mindhárom célcsoport együttes megszólítása: lakosság, alapellátás orvosai, kórházi orvosok

Mikor van szükség antibiotikumokra?

Nagyon fontos különbséget tenni a vírusok és baktériumok okozta betegségek között, mert az ajánlott kezelési módjuk eltérő:

Baktériumok okozta fertőzések kezelésére alkalmazhatók az antibiotikumok (pl.: amoxicillin, augmentin, sumetrolim, erythromycin stb.).

Vírusfertőzések egy héten belül maguktól enyhülnek. Tüneteket lehet könnyebbé, elviselhetőbbé tenni. Az egészséges immunrendszer sikeresen legyőzi a vírusokat.

Nehéz megállapítani a különbséget az antibiotikumos kezelést nem igénylő vírusfertőzések és a kezelendő baktériumfertőzések között.
Az orvos feladata felállítani a diagnózist és felírni a megfelelő kezelést.

Milyen bajt okozhat, ha a „biztonság kedvéért” mégis szedünk antibiotikumot?

Mint minden gyógyszernek, az antibiotikumoknak is vannak káros mellékhatásaik pl.: hányinger, hasmenés, kiütések, és ritkán allergiás reakciók, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek.
A nem megfelelően alkalmazott antibiotikumok egy másik súlyos következménye a veszélyesebb „ellenálló baktériumok” kialakulása lehet. Minél több fajta antibiotikumot szed valaki annál nagyobb az esélye az ellenálló baktériumok kialakulásának. Idővel az ellenálló baktériumok elszaporodhatnak, és nehezen kezelhető, súlyos betegségeket okozhatnak, valamint a család és a közösség többi tagjára is átterjedhetnek.

Hogyan kell az antibiotikumokat biztonságosan alkalmazni?

1. Csak akkor szedjen antibiotikumot, ha az orvos felírta. Ha az orvos azt mondja, hogy vírusfertőzése van és nincs szüksége antibiotikumra, akkor nem kell szedni.

2. A gyógyszert pontosan az orvos előírásainak megfelelően alkalmazza. Ha az antibiotikumot naponta háromszor kell bevenni, akkor ne kétszer és ne négyszer szedje, ha egy teáskanálnyit kell szedni, akkor ne szedjen se kevesebbet, se többet. Ha az orvos azt mondja, hogy az antibiotikumot 10 napig kell alkalmazni, akkor végig szedni kell akkor is, ha néhány nap után javul az állapota. Ez annak a jele, hogy az antibiotikum elkezdte legyőzni a baktériumokat, de ha abbahagyja az alkalmazását, elszaporodhatnak az ellenálló baktériumok és egy sokkal komolyabb fertőzés térhet vissza.

3. Soha ne adja másnak vagy szedje be a maradék antibiotikumokat. Az antibiotikumot csak annak a személynek szabad szednie, akinek az orvos felírta, és csak az adott betegségre, az előírt időtartamban. Máskor, másnak, vagy más fertőzés esetén hatástalanok vagy ártalmasak lehetnek.

Ha az előírt antibiotikum-kúrával kapcsolatban bármilyen kérdés felmerül, vagy ha bármely mellékhatás észlelhető a kezelés idején az orvoshoz vissza kell térni. Vissza kell térni akkor is, ha a tünetek nem javulnak, vagy egy adott kúra után a beteg nem érzi jobban magát.

Az antibiotikumok helyes alkalmazása segíti a rezisztens baktériumok kialakulásának megelőzését és a hatóanyagok hatékonyságának megőrzését a következő generációk számára.


Cselekedjünk ma, hogy gyógyíthassunk holnap!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya