Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 17. 07:08, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ezért hangos a reklám

Ezért hangos a reklám

Nem sokkal a szándék bejelentése után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa elindította azt a vizsgálatot, amelyben öt kereskedelmi televízió reklámjainak túlságosan magas hangereje került a céltáblára.

A testület szerint az RTL Klub, a TV2, a Duna TV, a Story TV és az MTV (m1) adásában rendszeresen lehetett észlelni az elmúlt hónapokban kritikus hangerőugrásokat, amelyet szerintük egy magyar fejlesztésű úgynevezett „Humanoid” számítógépes szoftver és több mint 70 lakossági bejelentés is igazolt. Az NMHH kiemelte, hogy azt, mi számít hangerőugrásnak, a Nemzetközi Telekommunikációs Unió (ITU) szabványa alapján határozták meg.

Az fn24 által megkérdezett szakember szerint a filmek, sorozatok és a műsorok egészen más technikával készülnek. Ahogy az ember beszél, annak van egy dinamikája, ami tőle és a környezettől is függ, például a mikrofontól, a hangpulttól – tette hozzá.

Az adásrendező szerint, ha minden tökéletes, akkor ez sohasem lesz olyan, mint amit a reklámoknál csinálnak. Ezeknél ugyanis a hangstúdiók órákat dolgoznak azon, hogy úgy szóljon, hogy gyakorlatilag nincs dinamikájuk. Vagyis ha meghallgatjuk, akkor úgy szól, hogy nincsenek hullámvölgyek, egy szinten van az egész – magyarázta. A szakember úgy véli, ezért van az, hogy az úgynevezett csúcskivezérlésnél, amelyet az NMHH szoftvere is vizsgál, a reklám hangereje hiába van lejjebb, a hatása sokkal hangosabb. A tévés elmondta, hogy az úgynevezett csúcskivezérlést két módon lehet mérni: van a VU-mérő, amely egy átlaghangot vizsgál, illetve van a csúcskivezérlő műszer, amely azt mutatja, mi az a legmagasabb pont, amit elér a hang.

A rendező szerint a tévék ezt szabályozhatják valamennyire, az adáskijátszó berendezésnek ugyanis van egy olyan darabja, amely be van állítva olyan szintre, ami egy normál tévén kellemes hangerőt jelent. A reklám viszont egy szinten megy és az az érzete, hogy alapvetően hangosabb – mutatott rá a szakember.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére