Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 04. 07:13, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Ezrek tüntettek a NATO-radar ellen

Ezrek tüntettek a NATO-radar ellen

Körülbelül ötezer ember tüntetett vasárnap egy NATO-radar telepítése ellen a törökországi Kürecikben, a kérdéses rakétajelző-rendszer kijelölt helyszínén.

A tüntetésen felszólalók azzal vádolták a kormánypártot, az iszlamista kötődésű Igazság és Fejlődés Pártját (AKP), hogy engedett az Egyesült Államok „imperialista” követeléseinek. A falubeliek pedig azt sérelmezték, hogy a radar miatt katonai célponttá válhatnak. A demonstrációt egy civil szervezet és ellenzéki pártok szervezték.

A török kormány még szeptember elején döntött a radarrendszer befogadásáról; a berendezés feladata a Törökországgal szomszédos Iránból esetlegesen elindított ballisztikus rakéták jelzése lesz. A berendezést a tervek szerint még az év végéig hadrendbe állítják.

Az Egyesült Államok és a NATO-tagországok a tavalyi lisszaboni NATO-csúcsértekezleten döntöttek arról, hogy elfogó rakétákat telepítenek Európába, mert egyre nagyobbnak ítélik a Közel-Keletről – s különösen Iránból – elindítható rövid, illetve közepes hatótávolságú rakéták jelentette veszélyt.

Irán már a szeptemberi bejelentés után kritizálta a radar felállításáról született döntést, mivel szerinte az feszültségekhez vezethet. Ankara válaszképpen azzal próbálta nyugtatni az iszlám köztársaság vezetését, hogy a berendezés egyetlen országot sem fog „figyelni” kiemelten. (lm)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.