Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 15. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Feketepiacra kerülhet az adómentes pálinka

Feketepiacra kerülhet az adómentes pálinka

Kevesebb adó folyt be 2011-ben a pálinkabérfőzés után befizetett jövedéki adóból, mint az előző években. Míg 2010-ben 2,8 milliárd forint folyt be az államkasszába a befizetett jövedéki adóból, addig 2011-ben, a hazai pálinkafőzéshez kapcsolódó törvény megszületése utáni évben ugyanez a szám már csak 15 millió forint volt, nagyobb mennyiségű bérfőzés mellett – számol be az Adó Online szakportál.

A Kormány 2010. szeptember 27-én jelentette be, hogy otthon is díj- és jövedéki adó mentesen lehet pálinkát főzni, ennek mennyiségi korlátja 50 liter 86 százalékos párlat. A 2010-es liberalizáció előtt Magyarországon a saját gyümölcsöskertből származó gyümölcsöt kedvezményes bérfőzési szeszadó - a jövedéki adó 50 százalékának - megfizetése mellett lehetett az engedéllyel rendelkező bérfőzdében lefőzetni. Ez a fizetési kötelezettség azonban az új szabályozással megszűnt, mindennek pedig az államkasszára is hatása van az elmúlt időszak tapasztalatai szerint.

Az Adó Online pálinkafőzési és adózási körképében számol be arról, hogy a NAV adatai szerint a tavalyi évben Magyarországon a szeszipar 15,6 millió hektoliterfok alkoholt állított elő, amelynek 45 százaléka (7,2 millió) pálinka volt. A hivatalos adatok alapján ebből a kereskedelmi főzésű pálinka mindössze 850 ezer hektoliterfokot tett ki, a bérfőzésben azonban 6,174 millió hektoliterfok pálinka készült. Mindezek ellenére ez utóbbiból mindössze 15 millió forint folyt be, míg egy évvel korábban ez az összeg 2,8 milliárd, két évvel ezelőtt pedig 8 milliárd forint volt.

A portál számításai szerint - a NAV adatait figyelembe véve - a hektoliterfok adatait 50 százalékos pálinkára felszorozva 12 millió liter pálinkát készítettek 2011-ben Magyarországon adó- és járulékmentesen, amely azt jelenti, hogy mindez hivatalosan a háztartásokban maradt, nem került kereskedelmi forgalomba.

„Ha a személyenként lefőzhető, házi főzésben előállított pálinkamennyiséget nézzük, akkor az 50 hektoliterfokos pálinka átszámítva már 86 liter 50 százalékosat jelent, ami az év napjaival elosztva napi 2,3 dl fogyasztását jelenti. Ez már olyan mennyiség, amely az egészségügyi világszervezet, a WHO ajánlása szerint hosszú távon májzsugorodáshoz vezet” – áll az adózási szaklap összeállításában.

Az online folyóirat a rendelkezésre álló adatok alapján azt valószínűsíti, hogy a lefőzött 12 millió liter pálinkából a hivatalos adatok ellenére mégis feketén kereskedelmi forgalomba kerül több millió liter pálinka hazánkban. Mindez pedig nemcsak az államháztartásnak jelenthet veszteséget az állam elmaradt adóbevételei miatt, de a legális szeszipari szereplőknek is olyan konkurenciát állít, amellyel nehéz versenyezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.