Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 11. 07:01, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Felemelték a hangjukat

Felemelték a hangjukat

Békésen ért véget a moszkvai Bolotnaja téren a választások és a hatalom elleni tüntetés, a több tízezer tiltakozó az engedélyezett idő lejárta után elhagyta a helyszínt.

A szervezők szerint a Kremlhez közeli téren legalább 85 ezren gyűltek össze, hogy támogassák az ellenzéki követeléseket. A rendőrség sokkal kevesebbről, mintegy húszezer tüntetőről számolt be a központi televíziónak, amely egyébként a választások óta először tudósított az ellenzék hétfő óta tartó megmozdulásairól.

A Rosszija 24 hírtelevízió helyszíni riportjában megszólalt az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is, aki elmondta, hogy rendbontás és rendőri beavatkozás nélkül zajlott a több tízezres tüntetés. Vlagyimir Lukin dicsérte a rendvédelem szervezettségét, amely – mint az MTI a helyszínen tapasztalta – olyan nagy erőkkel vonult fel, hogy azt a csupán érdeklődésből vagy szimpátiából a tiltakozáshoz kisétáló moszkvaiak is túlzottnak tartották. „Nagyon félhetnek, ha ekkora erőt vetettek be” – mondták fiatalok, aki azzal is viccelődtek, hogy számukra a fogda már nem lenne szokatlan, hiszen részt vettek az előző megmozdulásokon is.

A Bolotnaja tér környékén, a rakparton és a Kreml előtti területen a Lenin könyvtár felé haladva délután az őrizetbe vettek szállítására alkalmas teherautók sorakoztak fel, legalább ötven ilyen járművet lehetett látni. A rendvédelmi egységekből is egyre többet irányítottak a tüntetés közelébe, attól tartva, hogy a tömegből távozók spontán tiltakozó akciókra ragadtatják magukat, holott – mint néhányan elmondták – csak átfáztak, ezért indultak haza, illetve csak be akartak térni valahova egy forró teára.

A tüntetők egy része délután két óra körül előbb Marx szobránál, a Forradalom téren gyülekezett, ahova csak biztonsági kapukon lehetett bejutni. A nacionalista érzelmű fiatalok, a jobb- és baloldali mozgalmak követői, a humoros Kalózok pártja nevű szerveződés hívei mind ott kezdték el a tiltakozást, majd mindenki a Bolotnaja térre vonult. A hosszú úton, amely gyakorlatilag megkerülte a Kremlt, kétméterenként álltak a belügyi erők fiatal sorkatonái. A vonulásnál sem avatkoztak be a rendvédelmiek, a tömegből felhangzottak az Oroszország Putyin nélkül és a Le a tolvajokkal jelszavak, de a menet békés maradt. A téren később őrizetbe vettek két fiatalt, mivel petárdával felgyújtottak egy nyilvános illemhelyet.

A tüntetésen részt vettek többek között a Szolidaritás mozgalom, a Jabloko parlamenten kívül maradt ellenzéki párt, a kommunisták, szociáldemokraták és a nacionalista Oroszok párt hívei, de olyanok is, akik semmilyen mozgalomhoz, csoporthoz nem tartoznak, de tiltakozni akartak a választási visszaélések ellen. A Forradalom térről a Bolotnajára menet egy középkorú mérnök arról beszélt, hogy egyáltalán nem fél a rendőröktől. „Nem történik semmi, ha nem állunk ki az igazunkért. Nem lesznek ugyan új választások, de legalább látják, hogy elegünk van a csalásokból” – mondta. Hozzátette, hogy barátja megfigyelőként dolgozott a választásokon, és látta, amikor a választási bizottság elnöke anélkül, hogy aláíratta volna a jegyzőkönyvet a tagokkal, eltávozott a szavazóhelyiségből.

„Hova lett a voksom, te varázsló?”

Sokan fehér színű virággal és ugyancsak fehér szalaggal jelezték, hogy úgymond keresztet vetettek a választásokra. Sok tüntető transzparensére azt írta fel humoros megfogalmazásban, hogy elcsalták a szavazatát. „Hova lett a voksom, te varázsló?” – állt a kérdés egy ilyen táblán, a központi választási bizottság elnökére célozva. Egy idős hölgy arra biztatott néhány fiatalember, hogy álljanak ki az igazukért. „Én már idős vagyok, de veletek mi lesz, ha nem harcoltok?” – kérdezte.

A moszkvai Bolotnaja téri tüntetést szervező Szolidaritás mozgalom, valamint a Jabloko párt, a Másik Oroszország párt és a megmozdulást támogató ellenzéki csoportok kezdeményezésére a tiltakozók végül elfogadtak egy határozatot, amelyben a december 4-i parlamenti választások eredményének érvénytelenítését, a központi választási bizottság elnökének menesztését, a politikai foglyok szabadon bocsátását követelik. Bejelentették, hogy újabb tiltakozó akciókat szerveznek a következő két hétre.

Moszkván kívül Oroszország több nagyvárosában tartottak tüntetést, Szentpétervártól Vlagyivosztokig. Szentpéterváron a rendőrség becslése szerint tízezren tüntettek. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint a részvevők száma másutt nem haladta meg az ezer főt. Néhány városban, ahol engedély nélkül zajlottak a megmozdulások, a rendőrség őrizetbe vett tiltakozókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.